КЗК отхвърли жалбите срещу конкурса за нов градски център

Публикувано на пт, 21 Дек. 2018
538 четения

Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение жалбите на двама от участниците в Международния архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново. Два месеца след входиране на протестните писма, КЗК постанови, че са неоснователни.
Въпреки че регулаторът отхвърли претенциите на двата творчески колектива, казусът може да продължи във Върховния административен съд, като срокът за обжалване е 14 дена, уточни арх. Лора Бъчварова, която е сред членовете на журито, оценявало проектните предложения в конкурса. Така след изтичане на срока за обжалване Общината ще възложи проектирането на Експозиционния център на победителя в конкурса арх. Клаудио Нарди от Италия. Относно градоустройството предстои да бъде проведено допитване до гражданите за бъдещото развитие на територията на Старото военно училище. С идейния проект на италианеца Общината ще кандидатства за финансиране по ОП “Региони в растеж” 2014-2020. Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда. Допустим разход по него е и осигуряването на наградния фонд за международния конкурс, който е в размер на 75 000 евро. Първата входирана жалба в КЗК бе на “Ателие 3” ДЗЗД, а втората – на “Стивън Джордж Интернешънъл България” ООД. Протестът им е срещу заповедта за класиране на участниците в творческата надпревара.
Жалбата на “Ателие 3” ДЗЗД е срещу недопускане на техния проект до оценяване, за което липсват мотиви от страна на журито, както и за пропуски в самия конкурс. Определят също решението за класиране на участниците за незаконосъобразно. Вторият жалбоподател оспорва отстраняването им от третото място, на което първоначално бяха класирани, а след това на тяхно място бе определен друг призьор. Причина за отстраняването им според становището на Общината е заради неизпратени в срок допълнителни документи, изисквани от техническата комисия. Според “Стивън Джордж Интернешънъл България” ООД, от страна на Общината не е имало официално искане на документите по надлежния ред заради което не са представени в срок.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново