КЗК обяви: Няма картел на горивата

Публикувано на ср, 13 мар. 2019
79 четения

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горива. Това обяви регулаторът след извършения секторен анализ, започнал през ноември м. г. Той започна след протестите срещу високите цени на горивата, които започнаха от В. Търново. Група граждани от старата столица внесоха жалба в антимонополната комисия заедно. Искането им бе да бъдат санкционирани монополистите на пазара на горива. Резултатите от анализа излязоха преди ден и според тях липсата на достатъчно капацитет в данъчните складове и складове за задължителни запаси на горива, както и сложната административна процедура са основните бариери пред вносителите и произовдителите на горива у нас. Регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете, както и за нормативни промени, но според него няма открити нарушения в сектора.
От извършения анализ на цените на дребно на бензин А-95 и дизел за 2018 г. в градове, разположени в различни географски региони на страната, е видно, че увеличението на цените се наблюдава за кратък период. Причината според КЗК това се дължи на характеристиките на пазара, които позволяват подобно поведение като резултат от обективни критерии – разходи за дистрибуция, количество и обем на продажбите и търсенето и др. В допълнение КЗК посочва, че нетните цени на бензин Евро-95 и дизелово гориво в страната са едни от ниските в сравнение с останалите държави от ЕС.
В момента цените на горивата в търновските бензиностанции са 2,31 лв. за литър дизел и 2,12 лв. за най-масовия бензин А-95, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. През последните седмици се наблюдава значително поскъпване на горивата във В. Търново, като цените са по-високи от средните за страната – 2,28 лв./л за дизел и 2,08 лв. за бензин. За сравнение горивата в съседна Г. Оряховица са на цени под средните за страната.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново