Куп награди получиха най-четящите деца на Велико Търново

Публикувано на ср, 14 окт. 2020
1088 четения

На тържествена церемония, провела се в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново, победителите в лятната кампания “Ела в библиотеката” получиха своите награди.

Тримата големи отличници в надпреварата са Александра Георгиева, ученичка във 2 клас на СУ “Емилиян Станев” с прочетени 48 книги, петокласникът от СУ “Вела Благоева” Михаел Михов с прочетени 46 заглавия и Мария-Никол Цанева от 9 клас на ПМГ “Васил Друмев” с 40 заети книги.

Специалното отличие за Четенето в полза на деца със специални образователни потребности отиде при петокласника Пламен Петров и неговата майка Миглена Георгиева. Специални награди имаше и за най-малките активни ползватели на книги от предучилищен етап на обучение. Това са Габриела Фарцова, Карина Янкова, Никола Костадинов, Виктория Маринова и най-младата участничка в инициативата-тригодишната Ивет Цанева. Семейната награда “Чета с мама” бе присъдена на Владислав, Моника и Надя Каинови, Габриела и Флорина Кирилови, Божидар и Анита Душкови, както и на сестрите Вихра и Марта Русеви, тяхната майка Десислава Димитрова и баба им Петя Чушкова. Отличията за устойчив читател, проявил постоянство в четенето не само по време на лятната кампания, заслужиха третокласничката Елена Иванова и десетокласничката Калина Кирилова. По традиция беше връчена награда и за личен пример. Тя отиде при Венета Михайлова, учител в ОУ “Бачо Киро”. Отличие за партньорство получи Мадлен Аврамова, ръководител на Езиков център “Алианс лингва”, който е един от дългогодишните партньори на Регионалната библиотека.

“Четвъртата поред кампания “Ела в библиотеката”, насърчаваща четенето сред младите хора,  се проведе в периода от 1 юни до 15 септември, под патронажа на Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет. Сега в нея се включиха 1575 деца. За поредна година най-четените книги бяха “Старогръцки легенди и митове” на Николай Кун, “Похитителят на мълнии” на Рик Риърдън и “Моето семейство и други животни” от Джералд Даръл. В класацията попадат и редица български автори, сред които Иван Вазов, Емилиян Станев, Алеко Константинов и др”, разказа Ралица Чешмеджиева, представител на организационния комитет по номинирането и излъчването на победителите в инициативата. Тя подчерта, че сред четящите деца има и пишещи, които са били сред отличените и в другия конкурс на Регионалната библиотека “Моят роден град”.

Освен председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, проявата уважиха Калина Широкова, зам-председател на ВТОбС, Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието в старата столица, Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт”, Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”, представители на издателства и бизнеса. Присъстващите бяха приветствани от директора на Регионалната библиотека доц. д-р Калина Иванова, а млади великотърновски цигулари ги зарадваха със своите музикални изпълнения.

 

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново