Ксилифор – приказното царство в зеления оазис над Велико Търново

Публикувано на пт, 2 сеп. 2016
2570 четения

Количката на Флинстоун е от тава лято и е до един от многобройните детски кътове за игра на Ксилифор.

Старопрестолно Велико Търново не е само величествената средновековна крепост Царевец, паметника на Асеневци, Самоводската чаршия със занаятчийските дюкяни, музея със силиконовите фигури на царете от Второто българско царство и добрите кръчми. Великотърновци си имат приказно царство в зелен оазис в местността Ксилифор. Тя се намира на едва около 4 километра източно от Велико Търново и само на 2 километра южно от Арбанаси. Името й идва от гръцкото “ксило”, което означава дърво, и “форо” – нося и означава “място за добиване, свличане на дърва”.
Мястото се е наложило като любимо за отдих, разходки и пикник на жителите на близките градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Двете евтини, но комфортни почивни бази го превърнаха и в предпочитано място на много туристи за ваканции. Напоследък Ксилифор стана и дестинация за международни летни училища и детски лагери.
Стопанин на местността е туристическо дружество “Трапезица-1902”, което постепенно през годините превърна Ксилифор в увеселителен природен парк на открито. Изградени са детски кътове, многобройни са местата за пикник с отлично поддържани пейки, маси и беседки. Има въжен мост, който е предпочитано място за тийнейджърите, както и катерачна стена, предназначена за ученици на различна възраст. Всичко е почистено, кошчетата за отпадъците на туристите се изхвърлят редовно. Регулярно зелените площи за разходки и се пръска срещу кърлежи и комари.
Малкото езеро и зелената поляна наблизо също са безкрайно любими за туристите. Седнали на атрактивни пейки, които са си произведения на изкуството, защото са направени от истински скулптори, или направо на тревата, можете да наблюдавате ятата с патици, бавният поход на костенурките или да следите гонитбата на рибите в езерото. Тук можете спокойно да си разпънете палатката и да къмпингувате на воля. Над езерото има просторна и широка тераса, на която лятно време се разполага барбекю. На поляната над езерото ромоли и чешма с бистра студена вода.
В района са прокарани маршрути за планинско колоездене и малък байк-парк, има и полигон по ориентиране. Няколко маркирани екопътеки водят до тази красива местност или минават през нея. По живописните пътеки се стига до селата Арбанаси, Шереметя и Малки чифлик, както и до близките манастири “Св. св. Петър и Павел” в Лясковец, Преображенски манастир над Велико Търново и арбанашките “Света Богородица” и “Свети Николай Чудотворец”.
Районът е изключително приятен, защото се съчетават природата и цивилизацията. В сърцето на Ксилифор работят странноприемница и двузвезден хотел, където спокойно можете да хапнете, отпочинете и преспите. Въздухът на Ксилифор ще пречисти дробовете ви за отрицателно време и ще почувствате облекчение от стреса, натрупан в градското ежедневие. Гористата местност е известна с чистия си въздух и преданието, че тук и над близкото село Арбанаси минава въздушно течение от Беломорието.
Шест поредни години студенти от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” с подкрепата на туристическо дружество “Трапезица-1902” и Община Велико Търново постепенно превърнаха крайградския парк в още по-прекрасна приказка. Всяко лятото студентите работят по един месец, а от последният им досег в Ксилифор туристите се радват на 12 нови творби от дърво, камък и метал, които красят крайградската зона.
Част от приказния парк са вълшебна библиотека, дърво със златна ябълка, летящо килимче, люлка във формата на змей горянин, къщичка на Баба Яга, кола от Бедрок, златна рибка, семейство охлюви, стадо овце. Освен атракции, младите хора създават пейки, маси, столове и други паркови съоръжения. Дървото е основният материал за работа, а помощни средства са камъкът и металът. Девет от студентите, които твориха това лято на Ксилифор, са от великотърновската Алма-матер, а двама са от Националната художествена академия. Техен ръководител беше проф. Стефан Лютаков от катедра “Скулптура” във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Студентският пленер “Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011 г. насам, като в тазгодишното издание за първи път беше организирана работилница за деца и ученици. Така година след година се реализира идеята на туристическо дружество “Трапезица-1902” Ксилифор да стане художествена галерия на открито. Всяка от десетките вече огромни или по-малки дървени пластики и скулптури изглеждат така, все едно са направени ей сега, преди миг. Студентите и приятелите им от туристическото дружество непрекъснато ги поддържат, боядисват, байцват, укрепват, за да бъде местността приказен парк.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново