Кристина Енчева се нареди сред успелите деца на България

Публикувано на чт, 9 мар. 2023
1215 четения

Кристина Енчева от Г. Оряховица за четвърта поредна година се нареди сред успелите деца на България в класацията на Фондация “Димитър Бербатов”. Тя се изявява в областта на поп, рок и джаз пеенето, а неин ръководител е Стела Дойкова, вокален педагог в НЧ “Напредък” в железничарския град. 11-годишната изпълнителка е ученичка в 5 клас в СУ “Вичо Грънчаров”.
През 2022 г. Кристина е носител на Голямата награда на раздел “Френска песен” (еднолично, над първите места) за всички възрасти на 11-ия Международeн фестивал “Абанико” в София. В него тя премери сили с участници от България, Молдова, Армения, Полша, Сърбия и други страни. В категорията “Мюзикъл и песни от филми” Кристина спечели Голямата награда на младежките групи с “Cabaret” на Лайза Минели. Тя получи и покани за присъствено участие в 3 международни конкурса – във Франция, Сърбия и Турция. В два от тях взе участие до края на 2022 г. и се завърна с една Grand Prix (МК “Les Йtoiles de Paris 2022” – Франция), и една Junior Grand Prix ( МК “Angel Voice” – Сърбия), посочват номиниралите я.
Криси стана носител и на Голямата награда в категория “Филмова музика” (еднолично, над първите места) за всички възрасти на 8-мия Национален фестивал-конкурс за вокални изпълнители “Вярвай, искай, можеш” в Банкя. На него тя получи и покана за присъствено участие в МК “Короната на Орфей” в Гърция.
Горнооряховката спечели Голямата награда на Втора възрастова група (еднолично, над първото място) в направление “Петнадесет лалета” на 10-ия Общонационален конкурс “Петнадесет лалета” в Хисаря, където беше и най-малката от номинираните от журито 5 участници в оспорваното направление за кулминацията на конкурса – “Битката на гласовете”.
Криси стана носител и на Голямата награда на категория “Вокал” за всички възрасти на 22-рия Международен конкурс и фестивал на изкуствата “Звездите на Париж” в Париж, който е част от календара на Световната асоциация за сценични изкуства (WAPA). Този фестивал за нея е първата изява на международна сцена на живо, а с участието си в Париж тя сбъдна и мечтата си да посети френската столица, споделят номиниралите я.
През изминалата година Криси заслужи също Голямата награда на младшите групи (еднолично, над първите места) в конкурса “Best Singer” на 7-мия Международен фестивал на сценичните изкуства “Angel Voice” в Белград. Фестивалът е в календара на Световната асоциация за сценични изкуства (WAPA), а Кристина бе отличена с Junior Grand Prix (възрастовите групи до 11 г.) от международно жури с представители от Словения, Армения, Сърбия, България и др. Румънката Астрид Муту и Кристина бяха участниците с най-висок резултат в конкурса “The Best Singer” и отличени съответно с “Grand Prix” и “Junior Grand Prix”.
През 2022 г. Кристина има участия в 18 национални и международни конкурси и фестивали в страната (11 присъствени и 7 онлайн), някои от които с по два етапа. Отличена е с 6 Гран при, 3 Големи награди (над първите места), 22 първи места, 1 второ и 3 трети места от участие в присъствените: МФ “Абанико”, НК “Цветен камертон” – Сливен, МФ “Sofia Grand Prix”, МК “Сребърна Янтра” – В. Търново, МК “Звукът на времето” – В. Търново, НФ “Вярвай, искай, можеш” – Банкя, НК “Петнадесет лалета” – Хисаря, МК “Нова музика” – Г. Оряховица, НК “Полските щурчета” – Полски Тръмбеш, Поп рок фестивал “Несебър”, НК “Път към Славата” – София, както и в онлайн конкурси. От участия в конкурси в чужбина е отличена с 3 Гран при и 2 първи места. Получи и покани за участие в чужбина в: “Angel Voice” – Сърбия, “Les Йtoiles de Paris” – Франция, “Turkish Hope” – Турция, “Короната на Орфей” – Гърция, “Breath of Spring’’ – Израел, “Rhythms of Jazz”, “Star Bridge the Islands Worldwide” – Полша, “Tallinna Gold Mix”.
Кристина бе избрана за пета поредна година за изпълнител на нова авторска песен от НФ “Детска мелодия на годината”. Тя е член на Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 г. на Фондация “Димитър Бербатов” и финалист за Голямата награда за 2021 г.
Извън изявите си на сцената Криси е отлична ученичка с изявен интерес към математиката и английския език. Участва ежегодно в МС “Математика без граници”, а през 2022 г. печели сребърен медал от финала в Несебър. На Националната олимпиада по математика е с първо място на областния кръг, който е последен за учениците от 4 клас. На НС “Европейско кенгуру” е с първо място на областния кръг, който е и единствен. На НС по компютърно моделиране е на второ място в регионалния кръг, а в НС за правопис на английски език “Spelling Bee Junior” тя е училищен победител от 1 до 4 клас, класирайки се за областния кръг, на който премина успешно 8-те кръга с предварително зададените 350 английски думи.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново