Кръжокът “Четящият студент, четящото дете” на ВТУ ще отбележи десетия си юбилей

Публикувано на ср, 27 сеп. 2023
227 четения

Кръжок “Четящият студент, четящото дете” на Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” навлиза в своята 10-а годишнина. На 8 октомври ще се проведе тържественото честване, а академичната 2023/24 г. ще е изпълнена с дейности, предшестващи празника, които ще бъдат под патронажа на председателя на Синдиката на българските учители д.н. Янка Такева.
Те ще са ориентирани в две основни направления: насърчаване на езиковата грамотност сред децата чрез провеждане на множество работилници под наслов “Четем заедно!”, с фокус смесена етническа среда и българските училища зад граница, и мотивация на студентите за споделено четене и формиране на любов към учителската професия чрез срещи с дейци на образованието и изкуството под наслов “Лекции по вдъхновение”.
Така ще се засили приемствеността, като част от работилниците с деца ще бъдат модерирани съвместно от основатели на кръжока, вече учители, и настоящите четящи студенти. Ще бъдат организирани конкурси по творческо писане за ученици и студенти, конкурс за илюстриране по наши народни приказки за деца от българските неделни училища зад граница. Най-добрите текстове и рисунки ще станат част от юбилеен сборник, допълнен със статии за грамотността на водещи специалисти в областта и споделен опит на учители от училища в България и извън пределите на страната. Ще бъдат изготвени и дарени нагледни материали, подпомагащи ограмотяването на деца и възрастни от етнически малцинствени общности у нас. Ще се направи дарение от художествена литература на български език за нашите училища зад граница, посочи проф. д.п.н. Мариана Мандева, ръководител на кръжока.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново