Кръвният център във В. Търново се нуждае от кръводарители

Публикувано на ср, 7 Дек. 2022
373 четения

Отделението по трансфузионна хематология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново отправя апел към всички, които имат възможност, да дарят кръв предвид предстоящите празници и почивни дни. Кръвният център се нуждае от всички кръвни групи, уточни д-р Мариана Витанова, началник на отделението.
Всеки желаещ може да дари кръв в отделението всеки делничен ден от 8,00 до 13,00 часа.
Нуждата от дарители е постоянна, тъй като кръвният център в МОБАЛ е единствен в областта и осигурява кръв за всички лечебни заведения в региона. Доброволните кръводарители са необходими, за да може да се поддържа необходимият резерв, с който болницата трябва да разполага при нужда.
Кръводарител може да стане всеки клинично здрав и пълнолетен човек. Едно от изискванията е да е над 50 кг, да няма хронични заболявания и да не приема лекарства. Кръводаряването става след медицински преглед и при спазването на всички противоепидемични мерки, уверяват от лечебното заведение. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две дарявания е не по-малък от 2 месеца.
Дарената кръв се използва за лечение на пациенти с остри кръвозагуби и тежки изгаряния, планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, лечение на злокачествени заболявания, пациенти с различни анемии и хемофилии и др. От кръвния център напомнят, че всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново