Кръстиха заедно 30 бебета във Велико Търново (снимки)

Публикувано на нд, 7 Окт. 2018
3344 четения

В катедралния храм “Рождество на Пресвета Богородица” във Велико Търново кръстиха заедно 30 бебета. Масовата кръщавка е инициатива на Движението за национална кауза – “Направи го за България”, която се бори у нас да се раждат повече българчета.  Кръщението се прави за втори път в храма, като звездна орисница на всички новопокръстени християнчета беше Юлияна Дончева. Миналата година при първото кръщение тя стана духовна майка на 7 деца.

Отец Асен от Катедралата, който извърши кръщавката в съслужение с двама свещеници, обясни, че 85 % от българите са християни и те кръщават своите деца. Чрез светото кръщение Бог ни връща възможността да се усъвършенстваме, подчерта свещеникът. Той добави, че децата се кръщават малки, но тъй като са уязвими от болести, чрез светото причастие се предпазват от различните заболявания. Затова всяка неделя при света литургия в църквите свещениците причестяват кръстените деца, за да не боледуват, да растат, здрави и умни, каза отецът.

А ДНК кръщенето във Велико Търново събра нетърпеливи родители от близо и далеч в двора на катедралния храм два часа преди церемонията. Бяха дошли семейства от Троян, Севлиево, Павликени, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен и др. Камелия и Георги от Троян чакаха със своя 9-месечен син Владимир, който послушно стоеше в количката до започване на кръщавката в 12,00 часа. Бебето е родено на 5 януари и родителите бяха много щастливи, че са одобрени да участват в националната кауза.

Малката Гергана беше пристигнала от Севлиево с родителите си, а майката Марина разказа, че семейството е решило да стане част от националната ДНК кауза. Кръщавката е задължителна и традиция за нашата фамилия. Вярвам че има някаква сила, която влиза с кръщавката в семейството ни и ни помага да сме здрави, да сме здрави и да имаме успехи в живота, коментира още майката. Според Марина  трябва да се подкрепят младите българи да отглеждат повече деца и да останат в България. Нейното семейство е било на работа в Швейцария, но са се върнали у нас, защото двете им деца трябва да запазят българското. В чужбина те ще загубят нашата идентичност, затова е най-добре децата на израснат в България. Любовта и вниманието, което ще им даде нашата страна, никъде другаде няма да го получат, коментира Марина.

Половин час преди кръщавката в Катедралата пристигна и Юлияна Дончева със съпруга си и Стъки Младши, като момченцето вече е на 4 години. Тя ориса бебетата да останат да живеят в България и сподели, че се чувства много щастлива да се срещне със семействата на бебетата, на които миналата година стана кръстница. Всички са обещали, че ще дойдат. Поддържаме връзка, разговаряме  с родителите, искам да видя децата колко са пораснали. А и Катедралният храм за мен е свято място, тук съм сключила църковен брак и тук е кръстен синът ми. Затова тази година държах отново да съм тук, макар да имат и други предложения, подчерта Дончева. Според нея родителите трябва да кръстят децата си, докато са малки, за да ги възпитават от рано в християнските ценности.

Масова кръщавка в неделя се проведе в 11 града в страната. Бяха кръстени над 1200 бебета.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново