Министърът Красимир Каракачанов: “НВУ няма да пострада от разкриване на училището в Долна Митрополия”

Публикувано на пт, 19 Апр. 2019
352 четения

“Поне 10 години авиационната общественост в България прави опит да убеди политиците, че трябва да възстановим Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Така ще дадем шанс на всички млади българи, които искат да стават летци или да се занимават с гражданска авиация, да получат образование”. Това заяви в Горна Оряховица вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той посочи, че бъдещите летци ще положат клетва във Велико Търново през есента, а възстановеното училище ще бъде открито от 1 януари сл.г. Министърът подчерта, че НВУ ”Васил Левски” няма да пострада от тази промяна и ще остане с факултетите в Шумен и Велико Търново.

Относно предоставянето на бивши военни имоти за ползване от общините министър Каракачанов посочи, че към този процес трябва да се подхожда внимателно и да не се дават в случаите, когато върху тях може да се изгради нещо полезно за армията. По думите му в случая с бившето сержантско училище във Велико Търново една част от имота е предоставена на Общината безвъзмездно, но същевременно има огромни нужди за жилища за военнослужещи. Там, където има подобна нужда, имоти нямат да бъдат подарявани, посочи Каракачанов. Той допълни, че е приоритетно за военното министерство военнослужещите да имат жилища. На места, където няма гарнизон и няма картотекирани нуждаещи се военни е по-добре имотите да бъдат предоставени на местната община да ги управлява.

Спецакцията на полицията и специализираната прокуратура в Горна Оряховица министърът определи като успешна и посочи, че след толкова милиарди лева, излети за интеграцията на циганите, една част от тях са се научили да правят телефонни измами. За тях трябва да има сурови наказания, допълни той.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново