Кръгови кръстовища и светофари подобряват движението в града

Публикувано на чт, 11 Юли 2019
1591 четения

С кръгови кръстовища, буферни паркинги и модернизация на най-натоварените участъци ще бъде решен проблемът с организацията на движението във В. Търново. Изграждането им е заложено по проект на стойност 11 133 732 лв., финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Както писа “Янтра ДНЕС”, в понеделник проектът на Община В. Търново бе одобрен от Управляващия орган на Оперативна програма “Региони в растеж”, с което се очаква да бъде направен нов транспортен план в града. Очаква се до септември да бъде подписан договорът с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, обяви Мариела Цонева, директор на Дирекция “Програми и проекти”.
Основните компоненти по проекта са 9. Първият предвижда изграждането на два буферни паркинга за леки автомобили и туристически автобуси, като всеки от тях ще е с капацитет от 150 места. Единият ще е разположен на терена на бившето Сержантско училище, за което Община В. Търново близо 2 г. водеше тежки административни процедури по прехвърляне на собствеността от държавна в общинска. На него ще бъде изградена и зарядна станция за електробуси, които ще возят туристите. Вторият терен за паркиране ще бъде разположен до парка с миниатюрите под Царевец в местността Френхисар. “Основните линии на градския транспорт са свързани с тези терени, тъй като едно от изискванията на програмата е в близост да минават градски линии, за да могат хората да оставят личните си автомобили и да ползват автобусите. Предвижда се да има “комбиниран билет” за паркинг и за градския транспорт, за да може един турист да бъде максимално улеснен да използва градската мрежа”, уточни Мариела Цонева.
Вторият компонент по проекта предвижда изграждането на пасарелка над ул.“Магистрална”, която ще свързва двете градски зони – ул. “Н. Габровски” и кв. “Бузлуджа”. Надлезът е предвиден за безопасно преминаване на пешеходците, предвид натоварения трафик на главния път София – Варна. Достъпът до нея ще се осигурява от две асансьорни и две стьлбищни клетки, а дължината на надлеза ще е около 50 м. Той ще е покрит за предпазване на преминаващите от неблагоприятните атмосферни условия, ще има и вътрешно осветление.
Третият компонент предвижда пълна рехабилитация на бул. “България” от кръстовището пред Съда до изхода за София или 3801 м. Ще бъде ремонтирано само пътното платно, без тротоарните настилки, които бяха обновени по друг проект преди 4 г. Две кръгови кръстовища подобряват трафика в града.
Изграждането им е заложено като четвърти компонент по проекта. Първото кръстовище ще е между улиците “Христо Ботев”, “Седми юли” и “Цар Тодор Светослав”, на мястото на бившето обръщало на тролеите до Летния театър. Второто е много по-сложно, тъй като ще свързва общо пет улици – “Беляковско шосе”, “България”, “Полтава”, “Освобождение” и “Краков”. По този начин ще бъде подобрена организацията на движението, за да не се образува тапа в пиковите часове.
Останалите компоненти залагат на подобряване на организацията на движението на най-натоварените кръстовища. Това ще бъде направено чрез модернизация на светофарната уредба на четири кръстовища – това на ул. “Никола Габровски” и ул. “Славянска”, на ул. “Никола Габровски” и ул. “Георги Измирлиев”, на ул. “Магистрална” и ул. “Мармарлийска”, светофарно регулиране на движението на пешеходната пътека на ул. “България” № 1. “Предвижда се монтираният светофар на “Победа” на ул. “Магистрална” да бъде с нов тайминг, за да се постигне решение за по-бързо излизане от улиците север-юг, т.е. “Мармарлийска” и улицата от “Победа”, за да се избегне тази тапа, която се образува в момента”, уточни Цонева. Седмият компонент включва изграждане на информационно-комуникационна система или т.нар. контролен център. Той ще се намира в общинското предприятие “Организация на движението, паркинги и гаражи”, като целта е системата да събира информацията от всички електронни табели, монтирани на 40 основни спирки от градския транспорт. Таблата на спирките са заложени като осми компонент. “Подобни спирки има в цяла Европа и големите градове в България, показващи времето за пристигане на различните линии на градския транспорт. Предвижда се да бъдат поставени информационни табели също за свободните и заети паркоместа на общинските паркинги. Две от табелите ще бъдат поставени на влизане и излизане във В. Търново, за да може гостите на града да бъдат насочвани към свободните зони. Цялата тази информационна система ще бъде събрана в един център”, уточни Цонева. Таблата ще се захранват и с алтернативна слънчева енергия, за да може да се гарантира работата им. Относно спирките на автобусите по проекта не е предвиден ремонт, те са отдадени на концесия и поддръжката им е задължение на фирмата, с която Община В. Търново има сключен договор.
Последният девети компонент от мащабния проект включва закупуването на три електробуса с 50 – 60 места, които ще се движат по новосъздадената автобусна линия, гласувана с решение на Общинския съвет през лятото на миналата година. Линията е Т-100 и ще е с маршрут от бившето Сержантско училище до гара “Трапезица”, като ще спира в близост до забележителности на града – пл. “Велчова завера”, музей “Възраждане и Учредително събрание”, Археологически музей, площад “Цар Асен I” и Царевец, църквата “Св. 40 мъченици”, Владишкия мост. Въпреки че е предвидена като туристическа, линията ще е за всички пътници, включително имащите право на безплатни карти и ползващите намаления. Електробусите ще бъдат под контрола на “Организация на движението, паркинги и гаражи”, което има лиценз за обществен транспорт. По този начин се цели гарантиране устойчивост в дейността на дружеството и се дава възможност на местния парламент да оказва пряк контрол върху обществена услуга.
Тя уточни, че след подписване на договора с МРРБ ще бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнител. Крайният срок за избирането им е 12 месеца след подписване на договора, което на практика означава, че реализацията на проекта ще започне догодина.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново