Коронакризата удари сериозно бизнеса с отдаването на имоти под наем

Публикувано на ср, 20 ян. 2021
5386 четения

Икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, сериозно се отрази на пазара на недвижими имоти във В. Търново. Най-засегнати са търговските площи под наем и квартирите, докато при извънградските имоти има засилено търсене и повишение на цените, отчита Калоян Ганев, управител на “Сентчъри Хоумс”. Причината за кризата с имотите, отдадени под наем, е преорганизирането на част от работещите в т. нар. “хоум офис” и преминаването на обучението в електронна среда за ученици и студенти, както и затварянето на редица обекти заради въведените противоепидемични мерки. Това от друга страна изкара на имотния пазар редица обекти, което дава възможност на някои по-предприемчиви наематели да намерят по-изгодни оферти.
“В момента има голямо търсене на квартири, тъй като много хора започнаха да търсят възможност за смяна на наетите от тях жилища. Опитват да предоговарят наемите си, но ако наемодателят не е гъвкав, имат възможност да намерят по-добри оферти – апартаменти с по-добра локация, обзавеждане, цена и т.н. Това от своя страна ще подобри като цяло сектора, тъй като ще мотивира собствениците да инвестират в имотите си, за да предложат по-добри условия за бъдещите си наематели”, допълва Калоян Ганев. В момента има голямо предлагане на апартаменти, а наемите вървят между 250-350 лв. за жилище с една спалня, а за апартамент с две спални – 450-500 лв.
Пазарът се оказа относително устойчив относно цените на жилищата. В началото на пандемията се заговори за поевтиняване на имотите, но реално това не се случи. В момента цените на апартаментите във Велико Търново са в диапазона от 550 до 620 евро за квадратен метър за ново строителство или такива в процес на изграждане. “Наблюдава се засилен интерес към покупката на жилища, особено от утвърдили се в бранша строителни фирми, като хората виждат в това възможност да си подсигурят спестяванията заради инфлацията”, допълва Калоян Ганев. Прогнозите му са, че в бъдеще понижение може да има по-скоро при надценените имоти, при които се търси по-голяма печалба.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново