Кола пропадна в улична дупка в кв. “Варуша”

Публикувано на чт, 3 юни 2021
288 четения

Лек автомобил е пропаднал в улична дупка в квартал “Варуша” във В. Търново. Инцидентът е от преди няколко дни, но случилото се породи недоволството на живеещите в квартала заради лошата инфраструктура на голяма част от улиците. Колата е пропаднала в яма, намираща се на кръстовището между улиците “Поборническа” и “Кольо Гайтанджията”. След сигнала на потърпевшите дупката е била запълнена. А от “Пътна полиция” са съставили констативен протокол на водача, който в случая няма вина за инцидента.
Според живеещите в района лошата инфраструктура в квартала е дългогодишен проблем, който частично бе решен с ремонта на част от улиците във “Варуша” при реализацията на проекта за автентична градска среда. Оказа се обаче, че извън него останаха над 15 улици, които също са в крайно лошо състояние – многобройни дупки, разбита или изцяло липсваща настилка. От Община В. Търново още през 2019 г. обещаха да бъде направен ремонт на въпросните улици, като за целта бяха договорени средства в размер на над 5 млн. лв. от бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. На този етап са осигурени около 1,5 млн. лв., а останалите трябва да бъдат отпуснати поетапно. През януари тази година беше пусната обществена поръчка за избор на изпълнител за подмяна на ВиК инфраструктурата на 20 улици в квартала. Общата стойност за смяната на старите тръби е в размер на 1 553 035 лева без ДДС.
Проектът на Община В. Търново предвижда основен ремонт на част от водопроводната мрежа с обща дължина 4462 м от полиетиленови тръби с висока плътност, които ще намалят до минимум загубите на вода и по-високо качество на водоснабдяването в старата част. Поради липсата на уличен канал по ул. “Бузлуджа”, успоредно с полагането на водопровода е предвидено неговото изграждане за поемане на отпадните води от прилежащите гаражи и дъждовните водни количества от уличното платно и прилежащите площи. При подмяната на водопроводната мрежа ще се подменят и сградните отклонения.
Изпълнението на проекта обаче ще се забави, след като обществената поръчка беше прекратена няколко седмици по-късно. Мотивите за това са, че в прогнозната стойност на поръчката не са предвидени средства за възстановяване на уличните настилки след извършване на подмяната на ВиК инфраструктурата. От местната администрация информираха, че всеки момент се очаква да бъде обявена нова процедура.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново