Княз откупи картина на търновката Пламена Момчева, наддавайки на търг

Публикувано на пн, 12 Дек. 2022
970 четения

Княз Борис Търновски откупи картина на великотърновката Пламена Момчева, наддавайки на търг в благотворителния Коледен бал в посолството ни в Лондон. Събитието се провежда ежегодно от организацията “Приятели на България”, чийто създател е покойният посланик Иван Станчов, патрон на българското училище към посолството, а основни двигатели са сър Джон и лейди Клер Бризби. В него българската култура винаги е поставена на преден план. Неизменна част от бала е аукционът, в който се включват различни творци. Един от тях е и Пламена, за която това е второ участие в търга, след дебютното ѝ в годините, когато е тийнейджър.
“Още при първото ми участие картината, която бях предоставила, бе откупена на добра цена и успях да подпомогна благотворителната кауза. Средствата отиват за социално слаби деца в България и мисля, че това е много хубаво. Сега бях поканена от Клер да се включа отново със своя творба в аукциона и реших да го направя с 5 мои дигитални картини, принтирани на хартия”, разказва Пламена, която първоначално няма големи очаквания, но остава приятно изненадана от 450-те паунда, за които откупуват нейните произведения.
Един от купувачите е престолонаследникът княз Борис Търновски, първороден син на княз Кардам и внук на Симеон II Сакскобургготски. Той наддава за картината на Пламена, озаглавена “Размисъл”, като дава за нея 80 паунда. След приключването на търга благородникът моли авторката да му напише послание на задната страна на творбата, което още повече я развълнува. Желанието му е да опише какво я е накарало да нарисува точно това, но тя решава да му напише послание, което гласи “Надявам се да се наслаждавате на всеки един ден и да си припомняте простичкото усещане от допира на слънцето по кожата си”. Князът проявява интерес към концепцията, стояща зад цикъла от 5 картини, озаглавен “Слънце” и Пламена му разказва, че идеята на принтовете е да придадат топлина и уют в дома на хората, които ги купуват, защото изразяват слънчевата светлина и топлина, докосваща тялото и душата на човека. Борис Търновски също е художник, но се занимава със скулптура. Той предоставя една от творбите си за търга (откупена е за 700 лири) и от своя страна споделя на Пламена творческия си замисъл.
“Много се зарадвах на това, че князът силно се интересува от България и иска да помогне с изкуството си и с участието си в тази благотворителна вечер. Той говори прекрасен български и продължава да го развива с помощта на частен учител. Това също показва, че България не е нещо далечно и чуждо за него”, споделя великотърновката. “Той се държеше много естествено, беше лъчезарен и усмихнат, със сигурност имаше прекрасно чувство за хумор и разговорът с него вървеше леко”, добавя тя.
Пламена е родена във В. Търново и до 9-годишна възраст израства в болярския град. След това заедно с родителите си заминава за Англия, където живеят и до днес. Отначало ѝ е трудно, защото не знае езика, но бързо го научава и се адаптира към новата среда. Учи в английско и в българско училище едновременно, което ѝ дава възможност както да свикне с новия начин на живот, така и да запази контакта с България чрез сънародниците си на Острова. След това Плами е приета да учи Архитектура в университета Оксфорд Брукс, който почти неизменно е сред най-добрите в света. Това се случва още от първия път, което само по себе си е постижение. Избира архитектурата заради креативността и художествения елемент в нея. Харесва й смесицата от нещо концептуално, което се превръща в реално и използваемо от хората.
“Следването ми в Оксфорд беше страхотно. Там намерих и много приятели. Самият град е изключително вдъхновяващ и винаги, когато се връщам там, ми е много комфортно”, разказва Пламена. Магистратурата си записва в Уестминстър в Лондон и така цялото ѝ следване продължава 7 години. 2 от тях са практика и великотърновката избира да проведе едната в родния си град, където работи за арх. Драгомир Йосифов. Хубавото е, че така успява да научи повече за В. Търново. Когато се връща в Англия, тя започва работа в малка фирма, занимаваща се с реставрация и обновяване на викториански къщи в Лондон, където има много такива. Тогава тя работи с по-малки, некомерсиални клиенти и най-вече семейства, защото на Острова много хора предпочитат да живеят в реставрирана стара къща с характер, отколкото в нов апартамент.
“В Лондон има доста исторически елементи, които трябва да се запазят, както е и във В. Търново, и понякога ми се иска хората в България повече да се стараят да съхраняват старото, защото е важно не само от историческа, но и от културна гледна точка. Търново и много други градове в България имат толкова много натрупани пластове от история и култура, че не ми е ясно защо няма бум от архитекти, които да се занимават само с това”, чуди се Пламена. Тя смята, че в страната има и много монументи, които, въпреки че са от времето на социализма, са прекрасни. Те в момента са подценявани заради бремето на символиката и спомените, които носят, но от архитектурна гледна точка според нея в тях има страхотни идеи.
Напоследък търновката работи по дизайна на известната верига ресторанти “Нандос” (“Nando`s”) в Англия, което е съвсем различно и много интересно за нея, а така също и по реставрацията и обновяването на студентски общежития. Тя обаче рисува не само дигитално, но и на ръка. По този начин работи по един свой дългосрочен проект – написването и илюстроването на графична черно-бяла новела, подобна на комикс. Тя е озаглавена “Работилницата на Мира” и е научна фантастика, като текстът също е на Плами. Това донякъде не е изненадващо, тъй като майка ѝ е писателката Здравка Владова-Момчева. Двете обичат да работят и в екип и не случайно кориците на последните три книги на Здравка са дело на нейната дъщеря.
Пламена все още не знае как ще продължи животът ѝ и дали ще се развива в Англия, или България, но е “отворена” и за двата варианта, като към момента плановете ѝ са свързани с Острова. Желанието ѝ е да види някои промени в родината, които биха я накарали да пожелае да се завърне, но не иска да ги коментира.
“В България има дадености, които ги няма на Запад. Преди всичко това е страхотната природа, историята, слънцето, което страшно ми липсва и не случайно рисувам. Може би идеалният вариант за мен би бил, ако мога да работя за Англия, а да живея в България”, казва Плами.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново