Кметът на Долна Оряховица с блестящо представяне в “Последният печели”

Публикувано на пт, 15 ян. 2021
11561 четения

Всяка приказка си има край… за да дойде след нея следващата. Така започнахме разговора с 11-кратния победител в телевизионната игра “Последният печели”. Той е кметът на Долна Оряховица – Йордан Байчев, и е единственият, който успя да изравни досегашния рекорд на великотърновеца Николай Колев в надпреварата по БНТ, преди да отпадне от предаването.
“Доброто си представяне в състезанието дължа предимно на знанията, които бях наясно, че притежавам, на комбинативния ум и на дозата късмет, на който никога не разчитам изцяло, но знам, че е нужен”, споделя Байчев.
Цялата обстановка и позитивността на играта му дали увереността и спокойствието да се чувства точно на мястото си. Основна роля за това изиграл и водещият Орлин Горанов, който винаги успявал да предразположи участниците по най-добрия начин, разказа още кметът. “За мен Орлин Горанов е една от звездите в България, за която никога не съм чул лоша дума. Много го уважавам като човек и артист, а сега го опознах и като една наистина впечатляващо ерудирана личност. Той е много харизматичен и винаги се държеше безпристрастно, което също е признак на висок интелект и професионализъм”, разказва Байчев и допълва, че разговаряйки с него зад кулисите, го е видял като земен, приятен и стилен човек. За конкурентите си в състезанието Йордан също говори с респект. Казва, че голяма част от тях са били наистина много интелигентни и съобразителни хора, които сериозно са го затруднили със своите знания. Умората понякога също си казвала думата, но победите му давали сили да продължава напред и в най-трудните моменти.
За участието си в “Последният печели” Байчев решава да се запише съвсем импулсивно. През есента той гледа няколко епизода и веднага усеща, че това е “неговото” предаване. Йордан попълва и изпраща анкетната карта и не след дълго получава обаждане, че е одобрен и избран да участва. Кметът пояснява, че винаги е обичал такъв тип игри с въпроси и отговори, изискващи познания. Още преди да се появи в телевизионното студио, той бил убеден, че ще се справи добре и не сгрешил в предположенията си. Това не е първото участие на долнооряховския кмет в подобен род телевизионни състезания. Преди много години той се включва в предаването “Това го знае всяко хлапе” по БТВ, чиито продуценти и водещи тогава са Иван и Андрей. Йордан е от поколението, което е израснало с “Минута е много”, а по-късно и със “Стани богат”, но за участието си в “Последният печели” казва, че основна роля, освен знанията, е изиграла и съобразителността на участниците.
Богатата си обща култура Байчев дължи на различни неща. В живота си той се е срещал с много хора и е живял по различен начин. В началото обаче поставя добрите си учители. Не скрива и голямата си гордост, че е възпитаник на Априловската гимназия в Габрово, която допълнително му дава възрожденския дух на любознателност към света. Важна роля изиграват и преподавателите му в университета.
Йордан не спира да чете книги, харесва както художествена, така и научна литература. Обича да следи сериозните медии, а още от дете постоянно слуша програма “Хоризонт” по БНР. Оказва се, че всички негови знания са се натрупали с годините и той умело ги използва, както пролича и в телевизионната игра “Последният печели”. Те му помагат и в работата, и в живота. Байчев не се е подготвял предварително за участието си в предаването, защото смята, че за там трябва твърде обширна и разнообразна база знания, която не може да бъде набавена за няколко дни.
Любимите теми на Йордан са на първо място политика, кино, литература, история, география, хуманитарни науки и спорт. В училище той никога не е бил отличник, но оценките му винаги били много добри. Казва, че още тогава е осъзнавал, че не те са важни, а придобитите знания, които биха му били от полза в живота. След предаването Йордан получил обаждания от няколко свои учители, които изразили възхищението си от показаните знания и го поздравили за постигнатия успех. Въпреки това те не били изненадани, тъй като според него добре познавали учениците си и знаели какво може да се очаква от тях.
Байчев все още не познава другия 11-кратен шампион в предаването, но предполага, че скоро ще се срещне с него, защото е сигурен, че ще има за какво да си поговорят. Великотърновецът Николай Колев вече е част от екипа на телевизионния формат, тъй като впечатляващите му познания не остават незабелязани и той е поканен да стане един от сценаристите, измислящи въпросите за участниците. Йордан казва, че на него такава покана все още не му е отправяна, а и дори да получи, не би я приел заради кметските си задължения, които изцяло ангажират вниманието и усилията му в момента.
Съгражданите на Байчев и неговите близки са изключително горди с неговия успех и той го усеща всеки един ден. Това го прави щастлив и до голяма степен допълнително му помага в мисията, която си е поставил – да създаде една сплотена общност в своя град. Той е щастлив, че с това си представяне на телевизионния екран е прославил Долна Оряховица и е зарадвал съгражданите си, показвайки им, че имат един достоен за уважение избраник.
Йордан прекарва цялото си детство в Долна Оряховица, откъдето са корените на рода му, и учи в местното училище “Св. св. Кирил и Методий”. Средното си образование завършва в Априловската гимназия в Габрово, след което отбива задължителната си военна служба и е приет в Софийски университет, където завършва “Социология”. Известно време се занимава с частен бизнес, а от години и с политика. Работата си като кмет приема като мисия.
Байчев е горд не само от цялостното си представяне в играта, но и от достойния начин, по който отпадна от нея. Той е на мнение, че в течение на надпреварата е спечелил в някои по-трудни ситуации от тази, в която приключи участието си, но в случая голяма роля изиграл и шансът. Йордан сподели, че засега няма намерения да участва в други подобни формати, но не изключва възможността, ако се появи някоя друга интересна игра, отново да покаже своите знания.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ и БНТ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново