Kлуб “Заедно успяваме” събира студенти добротворци във ВТУ

Публикувано на пн, 8 Апр. 2019
389 четения

Доброволчески клуб “Заедно успяваме” е създаден от студенти и преподаватели във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” в Стопански и Педагогически факултети. Целта му е да развива дейности, насочени към мотивиране на младите хора за участие в различни доброволчески мисии. Клубът е учреден на 21.03.2016 г. след подписване на споразумение за партньорство между ВТУ и Фондация “Герои на времето”.
“Основна причина за създаването на клуба е развиването на т. нар. “меки” умения в студентите. Тези умения са търсени и високо ценени от работодателите. Участието в дейностите на клуба е динамично. Целта е да се създадат приемственост и традиции в доброволчеството. Към днешна дата клубът има реализирани над 20 доброволчески инициативи, като някои от тях и съвместни. За участието във всяка от тях студентите получават и сертификат, който могат да добавят към своите автобиографии и така да увеличат шансовете си за намиране на работа”, разказва гл. ас. д-р Ваня Димитрова – координатор и основател на клуба.
Клубът организира със Сдружение “Диабет, предиабет и метаболитен синдром” – гр. София, кампания за даряване на глюкомери за измерване на кръвната захар, които предоставят на СУ “Емилиян Станев”, СУ “Владимир Комаров”, три училища в Павликени, училището в Джулюница и на Дома за стари хора във Велико Търново. “Включихме се в инициативата “Да изчистим България”. За Деня на доброволеца – 5 декември, студентите ремонтираха фоайето на Стопански факултет и то се превърна в място за срещи, подготовка за лекции, споделяне на събития и обяви за работа. С Клуба на хората с увреждания и Клуба на пенсионера във В. Търново изработихме 4,5 м мартеница, която беше поставена на фасадата на Община Велико Търново. Дарихме книги за детския отдел на Читалище “Искра”. Със СУ “Емилиян Станев” осъществихме “Поход на книгата”, допълва гл. ас. д-р Ваня Димитрова. Инициативите, в които участват, са многобройни. Включват се също в Деня на солидарност между поколенията, организирайки кръгла маса на тема “Предизвикателствата пред поколението Y – различната среща на различните хора”. С читалище “Искра” и ПЕГ “Проф. А. Златаров” организират вечер на майчиния език.
Доброволците подреждат и пътуваща изложба “Благотворителността през обектива” в Стопански факултет, създадена по инициатива на Фондация “Bcause”. Студенти от доброволческия клуб участват и в проект за младежко предприемачество по програма “Еразъм+”, посещавайки румънския град Крайова. Той е реализиран от техните партньори от Сдружение “Младежи за развитие на Лясковец”.
Студентите от Стопанския факултет на ВТУ често се срещат и с представители на бизнеса, тъй като оценяват необходимостта на младите хора от повече практически занятия. В съвременния динамичен свят, за да бъдат адаптивни към пазара на труда, те трябва да притежават комплексни знания и умения, да бъдат проактивни, да намират сами решения на възникнали проблеми. В този аспект дейността на Доброволческия клуб е много важна. Със своите участия в проекти и инициативи като “Студентски практики”, “Мениджър за един ден”, “Дни на кариерата” обмените по програма “Еразъм” младежите получават стимул за своето кариерно развитие, допълва гл. ас. д-р Ваня Димитрова.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново