Кипърският посланик дойде за представянето на своя сънародничка писателка и изложба

Публикувано на пт, 10 Ное. 2023
155 четения

Посланикът на Кипър н. пр. Хараламбос Кафкаридис дойде за събития във В. Търново, посветени на кипърската литература, преведена в България. Те бяха организирани от БИЦ “Гръцки език и култура” към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека “П. Р. Славейков” в старата столица, която беше домакин на събитието.
“Литературата е начин, по който споделяме преживявания, тя е нещо повече от изкуство, прекосява географските граници и ни позволява да постигнем една съпричастност и близост с опита на други хора, да доловим общочовешкото в проблемите, с които се сблъскваме. Затова подобни събития отбелязват значението на литературата в това отношение и са повод за радост, защото подпомагат културните отношения между отделните държави”, каза в приветствието си към присъстващите доц. д-р Анна Иванова, зам.-ректор на ВТУ.
“Сега кипърската литература се намира в един период на разцвет и авторите в нашата страна създават много добри произведения, които се превеждат на все повече езици. Пример за това е и Констандия Сотириу, която стои тук пред вас, за да представи своето творчество и първата си книга, преведена на български език. Нейните творби изпъкват сред всички останали, защото са свързани с болката по нашата разделена родина”, каза Н. пр. Хараламбос Кафкаридис, който добави, че познава писателката от много години, тъй като са били състуденти. Той сподели, че неговите родители са учили в България и това още повече го свързва със страната ни.
Доц. д-р Димитриос Румпос, ръководител на Библиотечно-информационния център “Гръцки език и култура” към ВТУ, представи по-обстойно Констандия Сотириу и нейното творчество. Той посочи, че авторката има няколко романа и пиеси, които се поставят на театралната сцена. Първият ѝ роман “Айше отива на почивка”, публикуван през 2015 г., носи популярност на създателката си в Гърция и в Кипър, като през 2016 г. е удостоен с най-високото отличие – Атинска литературна награда. Следващият неин роман “Гласовете на Земята” (2017 г.) е в краткия списък за Кипърската литературна награда, а с последния си роман “Горчива земя” Сотириу я получава през 2019 г. Разказът “Death Rites”, базиран на този роман, печели наградата на Британската общност за най-кратък разказ през същата година. Нейни разкази са поместени в различни антологии и преведени на много езици.
Констандия Сотириу е родена в Кипър. Завършва Факултета по турски език и езици на Близкия изток и магистратура по история на Близкия изток в университета в Манчестър, Великобритания. Работи като пресаташе.
“Литературата идва да каже това, което е между редовете, и неразказаните истории на един народ. В моите творби искам да изпълня празното пространство между редовете и да бъдат чути неизказаните неща, най-вече от страна на жените в този мъжки свят”, разказа Сотириу. В творбите си тя се опитва да осмисли трагичните събития от най-новата история на Кипър – окупацията на северната му част от Турция, да види различните “истини” на гражданския конфликт и какво се крие зад изграждането на такива истини, да се обърнат с думи на помирение към сенките от двете страни, за да отворят очите за взаимната несправедливост и обида, превърнали острова на любовта в остров на омразата.
След представянето на писателката и нейното творчество бе открита и изложбата с книги на кипърски автори, преведени на български език, а рецитал на цигулка и китара изнесоха Ваяна Николова и Марио Петков.
Събитието се проведе под егидата на Посолството на Кипър в България и с любезното съдействие на кипърското Министерство на образованието, спорта и младежта.
Специално за в. “Янтра ДНЕС” гостите от Кипър споделиха, че за тях В. Търново е много хубав и живописен град, с прекрасна архитектура и културна история, а страната ни е с впечатляваща и древна култура. Преди събитието в Регионалната библиотека Н. пр. Кавкаридис и Сотириу са се срещнали и с ректора на ВТУ проф. Димитър Димитров, с когото са обсъдили и бъдещото си сътрудничество.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново