Керамични пчелни кошери на фирма от Дебелец предизвикаха фурор в Словения

Публикувано на вт, 10 Сеп. 2019
5824 четения

Керамичните пчелни кошери, разработени от Института по керамично и пътно машиностроене със седалище в Дебелец, са предизвикали огромен интерес на Международното изложение “Агра 2019” в гр. Горна Радгона, Словения. От “Иновационтех” ЕООД са участвали с два патентовани продукта – керамичен кошер, който вече е хит на пазара, и нова екологична технология за производство на горивна смес от тютюн “ЛИРОЛ”.
“Хиляди пчелари и представители на пчелната индустрия дойдоха на изложението, а интересът, който проявиха към нашите иновационни продукти, бе завиден. От Австрия специално пристигнаха пчелари, за да се запознаят отблизо с нашите кошери. Представеното определено ги впечатли и вече имаме и поръчки от тяхна страна”, съобщи инж. Тодорка Лепкова, управител и собственик на Института по керамично и пътно машиностроене.
Тя и екипът ѝ презентираха качествата и ползите за здравето и дълголетието на пчелните семейства, обитаващи керамичен кошер, а преимуществата му пред дървения предизвикаха засилен интерес и на пчелари от Унгария, Чехия, Македония и Сърбия. Керамичните кошери могат да спасят цели пчелини от различни зарази, в това число най-опасната при тези животни – американски гнилец. За тази зараза, сравнявана с Африканската чума по свинете, вече се заговори в България, а няколко кошера във врачанско село са изгорени.
Първите демонстрации зад граница предстоят съвсем скоро. Екипът на инж. Лепкова е поканен от Съюза на пчеларите в Македония да направи презентации в Скопие от 26 до 28 септември 2019 г.
Повишен интерес има и към втория продукт – екологичната горивна смес “ЛИРОЛ”, която няма аналог на световния пазар и е многократно по-икономична от досегашните алтернативи. Предназначението на “ЛИРОЛ” е за гориво в пещите на керамичната индустрия или като горивна добавка към глината, подобряваща равномерното изпичане на керамичните маси. Интерес към тази иновация имат фирми от САЩ.
“Иновационтех” ЕООД участва в ежегодните класации, организирани от Българската търговско-промишлена палата. На база обработени годишни финансови отчети на 6500 фирми, реализиращи 83,22 % от БВП на страната за 2017 г., дружеството заема 76-то място в категория “Фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2017 г.”. Така компанията от Дебелец се нарежда сред “ТОП 100 фирми, водещи в икономиката на България”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново