Картините на Магдалена Петкова – вдъхновение от светлината

Публикувано на пт, 25 сеп. 2020
333 четения

Творчеството е противоположно на егоцентризма и е начин на себеизразяване, споделя художничката Магдалена Петкова от В. Търново. Казва, че рисуването ѝ дава чувство на свобода и възможност да пресъздаде своите усещания към света. “За мен картините са духовни преживявания. Чрез рисуването се активира моят дух, който дава своите плодове и кара душата ми да възкръсва”, допълва Магдалена. Вярва, че човек не прави своя свят, а го открива. Затова самата тя непрекъснато е в търсене на нещо ново, опитвайки се да се развива не само в живота, но и в творчеството си.
Това, което се улавя в нейните картини, е светлината – онази частица, вдъхваща живот на маслените бои върху платното. Светлината струи от всеки пейзаж или натюрморт, създавайки усещане за простор, чистота и топлина. “Свежест от планината”, “Слънчевата река”, “Златни лъчи”, “Горска топлина” и др. са само малка част от творбите на талантливата художничка, носещи свой собствен заряд.
Макар да живее от години във В. Търново, Магдалена Петкова е родом от Габрово. Възпитаник е на Художественото училище за приложни изкуства в Трявна. Споделя, че таланта си е наследила от своите родители, които също имат заложби, но за съжаление не са имали възможност да ги развият. Затова е благодарна, че виждайки увлечението ѝ към изкуството, я подкрепят и застават зад нея и мечтите ѝ да твори. След завършване на гимназията Магдалена Петкова първоначално поема в съвсем друга посока и се записва да следва в Техническия университет в Габрово в специалността “Социални дейности”.
“По време на следването си установих, че това не е моята специалност и чувствах, че сякаш съм изгубила своя път. Затова реших да кандидатствам във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Преди да го направя, се подготвях при покойния вече проф. Мотко Бумов, който сякаш ми показа, че съм избрала правилния път и ме убеди в собствените ми способности. Това ми даде кураж да продължа да следвам сърцето си”, връща лентата назад Магдалена. Избира да изучава “Стенопис”, тъй като специалността включва в себе си графика, живопис и скулптура, а най-голямото ѝ желание било да се докосне до различните видове изкуство. Завършва бакалавърската си степен “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, след което специализира мозайка. Участва и в реализацията на четирите големи пана в ДГ “Първи юни” в старата столица. Сред интересните ѝ творби е малка скулптура на скорпион, изработен изцяло от метал. Талантливата художничка рисува също и икони, включително и върху нощви, но казва, че заради каноните, които трябва да спазва при изобразяването на светците, това я лишава от свободата за творческа изява.
Интересът на Маги към изкуството я насочва към витража заради съчетанието на цветовете и светлината, която винаги е била нейното голямо вдъхновение. Затова избира да продължи магистратурата с усвояване на тънкостите на витража. Всъщност стъклописът е едно от най-популярните изкуства в света и векове наред е украсявало храмове и дворци, а в нашето съвремие навлиза все повече в обществените сгради, университети, театри, частни домове и други сгради.
Съдбата обаче отново я връща към най-голямата ѝ страст –
живописта,
с която се занимава и до днес. На този етап Магдалена Петкова все още няма самостоятелна изложба и е участвала само в съвместни експозиции с други художници. “Преминах през много труден период в живота си, който ме научи да се радвам на малките неща в живота и да виждам красотата навсякъде около мен. За известно време процесът на творчество сякаш беше замрял, но смея да кажа, че през последните 2 г. започна да се възражда и затова обмислям да направя първата си самостоятелна изложба. Но за нея искам да подбера по-специални творби, които изцяло да ме характеризират”, споделя Маги Петкова. Казва, че като всеки творец и тя се стреми да предаде своите усещания, като топлината, светлината, простора, уюта, любовта и спокойствието. “Тези неща за мен са изключително важни и смятам, че в картините живее истината, в тях няма фалш”, добавя художничката. За себе си намира вдъхновение от самата природа и често забравя за времето, когато рисува в ателието си, потънала в своя свят. В него тя пресъздава не само енергията на светлината, но и чистата и неподправена красота на природата, подобно на всеки творец, създаващ своя реалност.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново