Кампания набира средства за спешен ремонт на църквата “Св. Николай”

Публикувано на чт, 29 апр. 2021
375 четения

Благотворителна кампания набира средства за спешен ремонт на църквата “Св. Николай” във Велико Търново. В момента храмът е в аварийно състояние, а държавата така и не осигурява необходимите средства за укрепването му, въпреки че са сигнализирани редица институции.
Църквата е един от шедьоврите на Колю Фичето и е обявена за паметник на културата от национално значение. Изградена е в периода 1834-1836 г. със средства на дарители. Тя е знакова и с това, че след нейното съграждане Колю Фичето получава званието майстор. От вдигането ѝ досега са правени ремонти едва за 100-годишнината на храма и след това през 1996 г., когато е пренаредена покривната изолация. През годините заради слягането на земните пластове църквата постепенно започва да се руши. Има сериозни конструктивни проблеми, а от течове са унищожени стенописи. Сериозни са пораженията и по камбанарията.
За реконструкцията на храма са необходими над 2 млн. лв. Църковното настоятелство е кандидатствало многократно пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерския съвет, но средства така и не са отпуснати. За да не се губи повече време, стартира кампанията за набиране на средства. Проектът за ремонтните дейности е на доц. Миглена Прашкова от Великотърновския университет и проф. Николай Тулешков от Университета по строителство, архитектура и геодезия в София. Съгласно плановете реконструкцията обхваща сградите на храма, на старото църковно училище и камбанарията. Предвижда се също възстановяване на стенописите, за което ще помогнат иконописците от ВТУ.
Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да го направи с дарение на разкритата банкова сметка: Fibank, IBAN BG33 FINV 9150 20 UB422410
Църковно настоятелство при църква “Св. Николай”, гр. Велико Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново