Камион влезе в училищен двор с над 50 ученици във В. Търново

Публикувано на чт, 30 май 2019
6257 четения

Камион влезе в двора на ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново като част от обучението за безопасното взаимодействие между велосипедистите и камионите на пътя. В образователната програма “Виждам те. Виждаш ме.” се включиха над 50 деца от учебното заведение.

Учениците бяха запознати със спецификите на движението на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да се избегнат те. Голяма част от тях се качиха в кабината на камиона, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, тоест  местата, в които шофьорът не може да ги види в огледалото. Инспектор Пенчо Христов от “Пътна полиция” запозна учениците с правилата, които велосипедистите трябва да спазват на пътя.

Според статистиката през първите четири месеца на годината при ПТП с участието на велосипедисти са загинали 3 души и са ранени 71, за същия период пострадалите в областта са двама. През миналата година на територията на цялата страна са загинали 21 колоездачи, от тях един е в областта.

Образователната кампания „Виждам те. Виждаш ме” е разработена от Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители – професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Той е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново