Какво трябва да знаем за определянето на сумата по Гражданска отговорност?

Публикувано на ср, 15 февр. 2023
224 четения

Притежаването на автомобил води до необходимостта от заплащане на определени такси, свързани с изрядността му пред закона, при липсата на които следват санкции не само за собственика, но и за другите шофьори, управляващи превозното средство към момента на установения проблем. Като една от най-важните и задължителни такива за МПС, се явява Гражданската отговорност. Тази застраховка на колата няма фиксирана сума, а определянето на конкретна оферта се определя въз основа множество критерии.

Специалистите от Групама Застраховане споделят как се извършва изчисление на вноските по полиците, кои данни са важни при определянето и къде можете да извършите пресмятането.

Как можете да разберете сумата за сключване на Гражданска отговорност?

Както вече беше споменато, тази застраховка притежава задължителен характер за всички автомобилисти, притежаващи регистрирани автомобили и управляващи такива. Гражданска отговорност се сключва спрямо застрахователен договор, валиден за 12 месечен период, а цената по него може да бъде заплатена частично или еднократно. Първият начин е чрез разчисляване на общата сума на вноски, които могат да бъдат до 4.

За определянето на цената на  застраховка Гражданска отговорност трябва да бъдат посочени данни, определящи рисковете. Можете да откриете точна информация за стойността на застраховката по няколко основни начина:

  1. Чрез посещаване на офис на застраховател, където ще ви бъдат поискан малкият талон на автомобила за използване на посочените характеристики в него, както и допълнителна информация, касаеща определянето на крайната цена. На място консултант ще ви предостави оферта както и при решение за сключване, ще осигури пълния набор от необходими документи за сключване на договора.
  2. Чрез използването на ГО калкулатор, който е изцяло онлайн, предоставен свободно в интернет пространството за бързо и лесно изчисление на сума по застраховка Гражданска отговорност. Използвайки различните онлайн калкулатори, можете да сравните цените на отделните застрахователи и да изберете най-изгодните за вас условия и суми.Благодарение на възможността за онлайн застраховане ще можете бързо и лесно да извършите застраховка, чиято полица да получите чрез доставка от спедиторска фирма в кратки срокове.
  3. Чрез услугите на застрахователен посредник, явяващ се брокер. Той може да подготви за вас набор от документи, показващи офертите на различните дружества и сумите за сключването, както при еднократно плащане, така и при разсрочено на вноски. Той ще ви даде информация относно покритието на щетите, да отговаря на вашите въпроси при нужда, както и да ви помогне в процеса по попълване на документи.

Кои са важните критерии, които влияят на сумата за Гражданска отговорност?

За да се изчисли сумата за сключване на Гражданска отговорност за вашия автомобил, следва да бъдат предоставени някои основни данни. Екипът на Групама споделя кои са основните критерии, имащи значение за определянето на финансовото изражение.

За да се създаде актуално предложения за вас, онлайн калкулаторът на дружеството, което сте избрали, ще изиска по-подробна информация за данните на автомобила, като мощност, обем на двигателя, типа на горивото, вида на МПС, цели на ползване. Като допълнителна информация трябва да бъдат предоставени и данни за шофьора – стаж, посочване при наличие на произшествия през последните 3 години, както и дали е физическо или юридическо лице. Необходимо е уточнение относно позиционирането на вола – дали е ляв или десен.

При някои застрахователни дружества информацията е разделена на части и при предварителното изчисление се изисква по-малък обем от данни за въвеждане, които се изискват на следващия етап.При тях основните данни, които следва да посочите първоначално, са:

  • за автомобила – регистрационния номер на колата и този на талона. начин на плащане – този фактор влияе на определянето на цената. Тук следва да определите чрез посочване от падащото меню дали смятате да платите еднократно или на вноски. Разсрочването е възможно на две и четири вноски, съответно на шест или три месеца за погасяване на 12 месечното задължение;
  • съгласяване с общите условия.

Независимо от типа на онлайн калкулатора, процесът по попълване на данни е оптимизиран, с цел минимизиране на времето, което трябва да вложите в тази дейност по изчисление и получаване на оферта.

Бързата калкулация за Гражданска отговорност следва да се изчисли на основата на липсващи произшествия, наличен ляв волан и управление от гражданин на България, а не чуждестранен такъв. След потвърждение ще получите оферта спрямо критериите, които сте заявили.

Ако желаете да преминете към сключването на Гражданска отговорност, следва да попълните по-подробни данни, включващи начална дата, начин на плащане, предназначение на автомобила и разположение на волана. Трябва да попълните и информация, касаеща вас. Тя включва: ЕГН, област, град, община, адрес и потвърждение. При налични промени в показатели, като разположение на волан, премията за Гражданска отговорност следва да бъде преизчислена.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново