Как взимат лиценз за онлайн залози букмейкърите в България?

Публикувано на чт, 2 февр. 2023
253 четения

 

За да бъде легален един сайт за онлайн залози, то той трябва да бъде лицензиран от регулаторните органи по хазарта в България. Регулаторът към актуалния момент е Националната агенция по приходите, която получава кандидатури от букмейкърите, преглежда ги и взима решение дали да ги одобри. Повече относно изискванията за лиценз, ще научите по-долу.

Изисквания за лиценз за онлайн залози в България

 

В наши дни има множество букмейкъри онлайн, които оперират напълно легално в България. Те са покрили изискванията на НАП и се получили разрешително да предлагат хазартни услуги на пълнолетни лица. За да се вземе лиценз обаче, е необходимо да няма приложени принудителни административни мерки срещу кандидата и пункта му да се намира на българска територия.

В същото време има и изискване за откриване на сметка за депозиране на залози и изплащане на печалби в българска банка или банка, която се намира в страна членка на Европейския съюз. Освен това, е нужно да има изградена система за регистрация и идентификация на потребителите. По този начин не се допускат онлайн залози за лица, които все още не са навършили 18 години.

Букмейкърите трябва да поискат верификация на личните данни на потребителя. Това е процес, при който се проверява самоличността на всеки клиент на компанията. Съпоставяте се регистрираните данни и копието на документа за самоличност, за да се установи верността на данните. Това е едно от най-важните задължения, които хазартните оператори има към наши дни.

Разбира се, изискват се и още множество документи от букмейкърите. Проверява се дейността на фирмата, която е собственик на компанията стояща зад сайта за залози, данъчни отчети и много други. При положение че информацията е изрядна и няма глоби и санкции, се дава лиценз.

Какво е лиценз за онлайн залози и защо е важен?

 

Лицензът представлява разрешително, с което операторът получава право да разпространява легално хазартни услуги в интернет. Ако допуснем, че букмейкърът няма лиценз, то тогава достъпът до сайта му бива ограничен от регулаторните органи. Ето защо, когато някой пожелае да предлага онлайн залагания, е задължително да кандидатства за официален лиценз пред НАП.

До момента в страната има редица хазартни сайтове, в които се предлагат както залози на спорт, така и на казино игри. В края на всеки уебсайт има данни за издадения лиценз. Потребителят може да види номера и датата на издаване на лиценза, а също и да направи справка за него. В случай че липсва информация за лиценза, то тогава е по-добре потребителя да напусне сайта.

Предлагат ли се онлайн залагания без лиценз?

 

Да, някои компании, които нямат лиценз в България, предлагат услугите си, тъй като са лицензирани в държави от Европейския съюз. Препоръчително е обаче играчите да не се доверяват на подобни интернет платформи, тъй като те не оперират законно в страната ни.

В края е нужно да напомним, че хазартните игри не са просто забавление и водят до хазартна зависимост. Важно е да се следва политиката за разумна игра, тъй като тези развлечения крият огромни рискове от загуби. Надяваме се, че статията ни е била интересна и ви желаем всичко добро.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново