Как да изправим косата си без да я увредим?

Публикувано на пн, 10 Февр. 2020
263 четения

Много жени мечтая за перфектно гладка коса. Някои имат късмета да се родят с нея и да я променят, само когато искат различна визия и я къдрят с помощта на маша. Какво трябва да направи обаче останала част от дамите, за да е сигурна, че изправянето няма да увреди косата, а ще се погрижи за нея?

Най-популярният начин е използването на преса. Тази привидно тривиална дейност обаче изисква спазване на няколко правила, в противен случай прическата може да бъде увредена и тогава ще бъде много трудно да се възстанови. Затова също толкова важна е и правилната козметика. Има цяла гама от специализирани продукти – шампоани, балсами, маски и кремове за коса, които предотвратяват наелектризирането и подхранват добре.

Как да изправите косата си правилно?

 

Първото и най-важно правило е да не изправяте косата си всеки ден! Много жени не харесват естествената си прическа и са в състояние да измъчват кичурите с високотемпературния уред всеки ден и то с години. Подобно поведение може да увреди косата, буквално да я изгори, изсуши и накъса. Най-добре използвайте пресата само от време на време.

Устройството трябва да бъде от ново поколение и задължително с контрол на температурата. Колкото по-тънък и слаб е косъмът, толкова по-ниски трябва да са градусите. Единствено, ако косата е много плътна, можете да си позволите над 200 ℃. Обърнете внимание и на плочите за изправяне. Търсете керамични, титаниеви или диамантени. Страхотни са моделите с кератинизиращи и йонизиращи функции – изглаждат и хидратират косъма.

Преди да продължите с процедурата косата трябва да е напълно суха, добре разресана и без остатъци от стилизиращи средства. Защо? Защото, когато останат на повърхността, ще ги изгорите при изправяне. Движенията трябва да са плавни, не спирайте никъде за по-дълго. Предварително разделете косата си на няколко секции и ги изправяйте поетапно, но никога не минавайте едно и също място повече от два пъти.

Използвайте термозащитна козметика

 

Здравословното използване на преса изисква още едно нещо – прилагане на термозащитна козметика. Най-често това са специални спрейове, които трябва да бъдат добре напръскани на кичурите точно преди процедурата. Можете също да срешете косата си, след като го нанесете, за да разпределите мъглата върху всеки косъм. Тези видове продукти съдържат например течен кератин, който укрепва и хидратира. Те вклюват и компоненти, които действат като щит – обграждат повърхността със защитен слой, благодарение на който уредът по-добре се плъзга по косата и не я уврежда.

Можете също така да втриете в краищата коприна или регенериращо масло (арган) – така ще избегнете накъсването и цъфтежа.

Също толкова важно е да използвате правилната козметика всеки ден. Има цяла гама от изглаждащи продукти – шампоани, балсами и маски, които предотвратяват наелектризирането и подхранват добре. Спокойно заложете на всичко, което съдържа висока концентрация на кератин!

 

Алтернативни методи за изправяне на косата

 

Освен у дома, изправянето на косата можете да направите и във фризьорски салон. Една от най-предпочитаните процедури е кератиновото изправяне – извършва се от фризьор, а ефектът продължава около пет месеца. Недостатъкът му е високата цена. Друг метод е химическото изправяне на косата. Предполага се, че това е еднократна процедура, но тя трябва да се повтори в корените. Ефектът е наистина задоволителен – косата е като огледална повърхност. За да бъде добре изпълнена процедурата, не бива да се изсветлявате непосредствено преди нея.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново