Къде ще хвърлят Богоявленския кръст в областта?

Публикувано на ср, 4 ян. 2023
3785 четения

Смелчаци ще скачат за богоявленския кръст в студените води на няколко реки в област В. Търново на празничния 6 януари – Йордановден. В старата столица денят ще започне със Света литургия и тържествен водосвет от 8 ч. в Катедрален храм „Рождество Богородично“, а в 10,30 ч. ще продължи литийно шествие до кв. “Асенов“ с благославяне на бойното знаме на НВУ “Васил Левски“ на площада пред Царевец и ритуал по пускане и изваждане на Христовия кръст от река Янтра в 11,15 ч. при Владишкия мост.
В Първомайци водосветът и ритуалът ще се проведат в 12 ч. до Александровския мост, като събитието се организира от Кметството на селото със съдействието на Община Горна Оряховица. Очаква се по традиция победителят в надпреварата за изваждането на светия кръст от водите да бъде отличен от градоначалника на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев и от кмета на Първомайци Ясен Янков.
Община Стражица ще отбележи Йордановден с тържествена Света литургия и водосвет, които ще започнат в 9 ч. в градския храм „Рождество Богородично“ и хвърляне на светия кръст от каменния мост в Голяма река, което ще се случи в 11,30 ч. В с. Бряговица ритуалът по хвърляне на светия кръст ще бъде в 13 часа на моста на р. Лефеджа.
Община Павликени по традиция ще отбележи празника от 10,30 ч. под моста на река Росица в Лесичери, като преди това от 9 ч. ще се проведе празнична богоявленска литургия в църквата “Свети Архангел Михаил” в селото. За желаещите да участват или наблюдават ритуала е осигурен безплатен транспорт, който на 6 януари ще тръгне в 9,30 ч. от паркинга на Община Павликени.
Традиционното скачане за Богоявленския кръст ще се проведе и в Свищов от 10,30 ч. в местността Паметниците. То ще е съпроводено от молебен. Той ще бъде отслужен от отец Михаил, който след това ще хвърли кръста в студените води на Дунав – втората по дължина европейска река. Желаещите да участват в надпреварата е необходимо да се запишат на 6 януари от 9 ч. в Спортен комплекс „Свищов“, където ще им бъде направен медицински преглед. По традиция голям огън край реката ще очаква всички участници, за да ги сгрее в студения януарски ден, информират от Община Свищов.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново