Извънредното положение пада на 13 май

Публикувано на пн, 4 май 2020
2542 четения

Правителството няма да иска удължаване на извънредното положение след 13 май, решиха министрите на извънредно заседание. По време на него е разгледан законопроект, с който се регламентират част от нормите, които са въведени със Закона за извънредното положение. Тези мерки ще продължат да действат и след 13 май. Законопроектът, който ще бъде внесен в НС, е за изменение и допълнение на Закона за здравето.
Основен фокус ще са мерките, които трябва да продължат както за социално-икономическия живот, така и за мерките за опазване на здравето на хората.
Въпреки, че извънредното положение няма да продължи, в сила ще останат голяма част от противоепидемичните мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Това ще се случи с промени в Закона за здравето. “В чл. 61 се прави важна промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването, с наредба да определя условията и реда за задължителна изолация”, обясни той. Ще има промени и в чл. 67, с които ще се дадат правомощия на министъра на здравеопазването, по предложение на главния държавен инспектор, да обяви извънредна епидемична обстановка. За повечето норми действието ще продължи 2 месеца след изтичане на извънредното продължение стана ясно на брифинга.
„След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния им обем и обхват”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.
Приети са всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така, някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината, съобщи още Кирилов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново