Изследваха 10 деца дали са ваксинирани против морбили

Публикувано на пн, 28 авг. 2017
229 четения

След като избухна скандалът след взрива на морбили в Пловдив и Пазарджик, че има болни деца с фалшиви имунизации против шарката, здравното министерство разпореди да бъдат направени проверки за ваксиналното покритие в цялата страна. В тази връзка във Великотърновска област са изследвани произволно 10 деца, подлежащи на имунизация против морбили. Резултатите са показали, че децата наистина са имунизирани, отчете д-р Евгения Недева, директор на РЗИ. Тя допълни, че такива проверки ще се правят периодично при всички имунизации от задължителния имунизационен календар на страната.
А що се отнася до това, дали има липса на ваксини, д-р Недева отбеляза, че всички задължителни имунизации са обезпечени.
По повод на неваксинираните деца против морбили, а такива в областта има, то причините са три. Първата е, че някои деца живеят в чужбина и те са най-големият дял от неваксинираните против шарката. Има други деца, които са отложени до 3 месеца поради заболяване. И в третата група влизат подлежащите на имунизация, които са отложени за повече от три месеца. Но това става с разрешение на областната специализирана медицинска комисия.
А има и четвърта причина за пропуски в имунизациите против морбили. Родителите просто са отказали детето им да бъде ваксинирано. Поради това семействата са глобени с 50 лв. от РЗИ. При повторен отказ, глобата става 100 лв.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново