Изложба разказва за първия випуск на Военното училище

Публикувано на чт, 16 май 2019
142 четения

Уникална изложба представя историята на първия випуск на Военното училище във В. Търново. Тя връща времето 140 години назад и разказва за тези, които завършват обучението си в далечната 1879 г.
“Още през ноември м.г., когато отбелязвахме 140-годишнината от откриването на първото военно училище в България, споменахме и първия му випуск. Обучението на випуска е продължило по-малко от година. Така 165-те офицери завършват на 10 май 1879 г. По този повод направихме тази изложба”, каза бригаден генерал Пламен Богданов, началник на Националния военен университет “В. Левски”.
“Военното училище е една от първите държавни институции в следосвобожденска България. То е създадено 7 месеца преди приемането на Търновската конституция и 10 месеца преди приемането на Правителството. Първите приети във военното училище са разпределени в два класа – “младши” с обучителен период от 2 години, и “старши” за период от една година. Уникално е, че офицерите, които се обучават в рамките на по-малко от половин година, по-късно остават в историята. От тези 165 човека над 80 стават командири на полкове, половината от тях са командири на бригади, а някои дори командват цели дивизии. Те са начело на армията в Балканските войни и военни министри”, разказа полк. Марко Златев.
Изложбата представя копия на документи и снимки, които се съхраняват в Държавния военноисторически архив. Предоставени са фотографии и от лични архиви. На едно от таблата са показани първите четирима офицери, произведени в българската армия. Голяма част от документите са подписани от княз Дондуков-Корсаков.
В експозицията са оформени няколко раздела, представящи създаването на военното училище, приемът и обучението на юнкерите от първия випуск, производството на първия випуск, отбелязването на 25-годишнината от първия офицерски випуск през 1904 г., випускниците в изпълнителната власт и началниците на военното училище, завършили първия випуск.
Изложбата е експонирана в учебен корпус 1 на НВУ. Тя е подготвена от Държавния военноисторически архив и съдействието на НВУ.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново