Изключително редки и ценни находки разкриха археолозите в надгробна могила край Лясковец

Публикувано на чт, 9 Ян. 2020
2005 четения

Изключително ценни и редки находки не само в национален, но и в световен мащаб разкриха археолозите от В. Търново. Резултатите са част от спасителни проучвания на най-богатата и непокътната от иманяри надгробна могила от римската епоха в региона, уточни д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей в старата столица. Тя се намира в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец и е първата такава, проучвана на територията на града. Датирана е от средата на III в. сл. Хр. Сред намерените в нея артефакти са съд от черупка на щраусово яйце, поръчкова сребърна фибула с позлата и прецизно изработена инкрустация, изобразяваща конник, лакримарии, представляващи стъклени съдове за събиране на сълзи, златни обеци, накити, бронзови и медни монети, войнишки колан със сребърни апликации и висулки, и др. Открити са и керамични съдове, един от които с изображение на човешко лице, вероятно маска. Стилът на неговата изработка, както и на голяма част от останалите съдове, археолозите свързват с Античния керамичен център край Павликени.

При разкопките са проучени 19 гроба, като 16 от тях са с кремирани останки, принадлежности на погребания и ритуални дарове. Три са с трупополагане и със сигурност са от по-късна епоха, но без гробен инвентар, което към момента затруднява тяхната по-точна датировка и набавянето на повече информация за погребаните. Предполага се, че може и да са от османския период и да са мюсюлмански. В досегашната си дейност екипът е проучил около половината от археологическия обект.

Надгробната могила е с диаметър 50 м и височина към момента около 1,5 м, като се предполага, че е достигала около 2 м. Състои се от централен гроб и вторични погребвания около него. Основният гроб е със значителни размери – 3 м дължина и 1,20 м дълбочина, като над него първоначално е натрупана по-малка могила. Около нея са били извършвани ритуали, по време, на които в памет на покойника са поставени железен сгъваем стол и керамични съдове, като някои са събрани в специална кутия. Впоследствие в периферията на могилата са погребани и други покойници. Археолозите предполагат, че покойникът е виден представител на местното общество и вероятно воин от римската епоха с тракийски произход, и за това могилата е станала притегателно място за жителите в околността. За обществения му статус учените съдят по намерените гробни дарове и личните принадлежности на починалия. Една от най-забележителните находки е сребърната фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие. Тя се е използвала за закопчаване на дрехата и съдейки по нейната висока художествена стойност, вероятно е изработена от виден майстор. Бижуто е изключително рядко за територията на днешна България.

Друга екзотична находка е съдът, изработен от черупка на щраусово яйце, вероятно внесен от африканските провинции. Такива съдове са откривани и в други краища на Римската империя, но са изключително редки за нашите географски ширини. Интересни са и следите от орехови черупки и растителност, което също е рядкост.

Благодарение на добрите климатични условия, спасителните разкопки са направени през последните два месеца на изминалата година. Те са проведени под ръководството на Калин Чакъров, който има 6-годишен стаж като археолог и е едно от новите, млади попълнения на РИМ – В. Търново. В тази отговорна задача той е подкрепен от екип специалисти по консервация, реставрация и археология от Великотърновския и Горнооряховския музей. С реставрацията основно се е заела Михаела Томанова, която е докторант в Софийския университет и също е нов кадър в РИМ. Първоначално могилата е била проучвана и от дългогодишния великотърновски археолог доц. Павлина Владкова. Разкопките се провеждат заради инвестиционно намерение, засягащо нейната цялост и са финансирани с около 15 000 лв. от инвеститора. Направени са след разрешение от Община Лясковец и с подкрепата на директора на Великотърновския музей. През следващата година ще бъдат търсени  възможности за продължаване на проучванията, за което се предполага, че ще бъдат нужни около 20 000 лв. Д-р Църов уточни, че терена, където се намира могилата е частна собственост и е притежание на 5 съсобственика. Самата могила е със статут на паметник на културата с национално значение. Директорът на музея сподели своята идея за празника на Лясковец в града да се организира временна изложба с откритите находки, след което те да заемат своето достойно място в експозициите на Регионалния исторически музей.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново