Изграждат многоетажен полуподземен паркинг

Публикувано на ср, 20 сеп. 2023
6440 четения

Започна изграждането на многоетажен полуподземен паркинг, непосредствено до парк “Дружба” във В. Търново. Той ще се простира върху терен с площ 1328 кв.м, а инвеститор е “Рей-Би-Ас Стройекспорт” ЕООД. Дружеството има сключен договор от 26 януари 2023 г. с Община В. Търново за учредяване право на строеж върху общинския парцел. Обезщетението в полза на Община В. Търново е в размер на 25 % от общата разгъната застроена площ на многоетажния паркинг във вид на паркоместа, уточниха от местната администрация. По какъв начин ще бъдат използвани тези паркоместа ще бъде решено от следващия Общински съвет.
Проектът за изграждане на паркинга предвижда да е с поне 140 места. Застроената площ ще е около 800 кв.м, а РЗП около 3500 кв.м. Сградата ще бъде монолитна, със стоманобетонова конструкция, а входът и изходът за автомобилите ще се осъществява от улица “Козлодуй”.
Входът за подземното и полуподземното ниво ще бъде по отделна външна рампа. На първия етаж, на ниво улица, ще се обособят два търговски обекта.
Миналата година с решение на Великотърновския общински съвет беше дадена “зелена светлина” на идеята за изграждане на паркинг в централната част на града. За целта беше одобрено организирането и провеждането на публично оповестен конкурс за учредяване правото на строеж върху терена, а кандидатите трябваше да представят идеен проект, съгласуван с главния архитект на Общината. На конкурса се яви само един кандидат – “Рей-Би-Ас Стройекспорт” ЕООД, с който бе сключен договор. Самото изграждане на паркинга трябва да приключи не по-късно от 35 месеца след влизане в сила на разрешителното за строеж, посочиха от местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново