Изборите за ректор на ВТУ ще са на 20 май

Публикувано на пт, 10 май 2019
918 четения

“На 20 май 2019 г. ще има Общо събрание за избор за ректор на Великотърновския университет. Студентската квота вече е избрана.” Това заяви Светослав Мишев, член на Студентския съвет към ВТУ. “Ние не искаме да погребваме университета, а искаме да го спасим. Точно затова се организирахме и направихме изборите в последния възможен ден”, допълни той. Съобщението за свикване на Общо събрание на вуза вече е публикувано на официалния сайт на ВТУ.
За да може да се свика Общо събрание, инициативен комитет от шестима законно избрани членове на Студентския съвет взема решение за провеждане на нови избори. Това са Светослав Мишев, Андон Бакалски, Веско Мънков, Иван Петров, Илко Кръстев и Валя Илиева. Основават се на чл.73 от Закона за висшето образование, който гласи, че Студентският съвет прави изборите за свои представители, без да уточнява кой точно орган на Студентския съвет. Запознават се и с други документи, уреждащи провеждането на избори и предвид създалата се ситуация поемат отговорността. Те са получили и съгласието на ЦИК за организиране и провеждане на тези избори.
Организаторите разказаха, че изборите са направени по основни структурни звена на територията на отделните факултети и филиали, а бюлетините са били подредени по азбучен ред. Създадени са били условия за нормално протичане на избори за Студентски съвет и са избрани 59-те членове, които ще имат правото да участват в Общото събрание на ВТУ. “Общо са гласували 417 студенти и докторанти. Това е близо до миналогодишния резултат, когато гласувалите са малко над 600 човека. Имаше и няколко застъпници, които присъстваха в някои изборни секции”, каза Андон Бакалски. В седемдневен срок, който тече от 8 май, трябва да бъде избрано ново ръководство на съвета.
Избори за попълване на квотата на Студентския съвет от 6 души бяха насрочени за 18 април, но не се състояха. По-късно председателят на Студентския съвет Иван Маринов и председателят на Студентската избирателна комисия Димитър Димитров със заповед на ректора бяха изключени от университета.
Мандатът на настоящия ректор проф. Христо Бонджолов и на всички управленски органи изтича на 25 май. Ако до тази дата не се проведат изборите, министърът на образованието и науката назначава служебен ректор, който ръководи университета 6 месеца до насрочването на нови избори.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново