Изба от региона спечели едно от четирите най-престижни отличия на “Винария 2023”

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
2824 четения

Четири вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2023“. Три от тях отидоха в колекциите на българските винарски изби – ВИ „Вила Юстина”, „Ловико Лозари” АД и „СтефанПирев Уайнс”, a един – за турския производител „Suvla”.

“След четиригодишната пауза възраждаме традицията, която е особено необходима за развитието на българското винарство. Тя е най-старият и авторитетен енофорум не само у нас, но и в Югозиточна Европа. Затова носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Не е случайно, че се приема за своеобразен „Оскар“ във виноделието и се присъжда на най-изкусните образци в изкуството на Дионис. Искам да благодаря на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави призьорите за специално подбраните и създадени с любов, грижа и изключително внимание вина и спиртни напитки и им пожела да пазят емоцията на виното жива, да съхраняват традиционните сортове и да експериментират с нови.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе избрано от авторитетното жури „4 сезона – Лято” от Совиньон блан&Семийон на „Вила Юстина”. Призът получиКостадинка Рахова-Димитрова от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и президента на България (2002 – 2012) Георги Първанов. Златен „Оскар” бе присъден и на розеот последна реколта на Craftman’s selection от Каберне совиньон&Гъмза на „Ловико лозари” АД. Призът бе връчен от посланика на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара и заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков. При белите вина от стари реколти фаворит стана Шардоне „Еager” на Stephan Pirev wines. Отличието бе връчено на известния енолог от бизнесмена Георги Гергов и красивата актриса Кристина Верославова, популярна от сериала „Вина“. „Златен ритон получи“ и „Сира Резерва” (2020) на “Suvla”(Турция) в категория „Червени вина от предходни реколти”.Отличието връчиха вицепрезидентът Илияна Йотова и ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов.

Изключително оспорвана бе надпреварата при вината, особено при розетата и при старите червена еликсири. При розетата от последни реколти бяха отличени със златен медал и диплом пет вина на четири изби – „Ноя”, „Старо Оряхово”,„Джемперлиеви” и ”Сувла” (Турция). При червените вина от стари реколти бяха присъдени осем златни и десет сребърнимедали.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Мавруд бе отличено Mavrud Reserve BIO (2019) на ВИ „Загрей”, за сорта Рубин Rubin Reserve (2019) на Винарна „Ялово”, за сорта Гъмза Gamza Reserve (2020) на ВИ „Горун”.

В категориите плодови ракии и други спиртни напитки с три златни медала бяха отличени „Златна дюля”, „Вилямовка”, Узо Мелтеми и Сливова ракия (15-годишна резерва) на „Дринк Импорт” EOOД и „Винпром Троян” АД. Сребърни медали бяха присъдени на „Мента Старопрестолна”, „Мастика Старопрестолна” и „Водка Роузи” на „Винпром” АД- Велико Търново и на Vodka Rosie.

„Въпреки кратките срокове за организация на международния конкурс за вина и спиртни напитки, положихме изключителни усилия с колегите и благодарение на партньорството ни с Университета по хранителни технологии успяхме да го реализираме, защото силно вярвахме, че лозаро-винарскиятбранш има необходимост от подобни събития и те работят за неговия просперитет. Нашата амбиция е да развиваме и обогатяваме конкурса през следващите години, да създадем платформа, която да подкрепя сектора. Конкурсът е гарант за качество и всички призьори могат да бъдат горди с напитките, които са създали“, заяви в приветствието си председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

За престижните отличия се състезаваха вина и спиртни напитки от България, Сърбия, Германия и Турция. Те бяха оценявани от 14-членно жури, в което участваха утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Повече от половината от тях са част от международни комисии, трима са носители на приза „Енолог на годината“ – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе енологът Дилара Саниел от Турция. Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии.

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.

Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново