Иван Памуков прави кларинетен концерт с учители и приятели

Публикувано на пт, 22 Ян. 2016
831 четения

Абитуриентът Иван Памуков от СОУ “Емилиян Станев” във Велико Търново подготвя голям кларинетен концерт, в който ще участват негови учители, приятели и съученици. Като гост-изпълнител в музикалния спектакъл ще се включи и един от най-големите български кларинетисти Борислав Йоцов, който е и преподавател в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в София. При него младият търновски талант се подготвя за тежките кандидат-студентски изпити по инструмента. Концертът ще се проведе на 27 януари от 17 часа в залата на Общината.
Това е последната ми година в училище, а с този концерт искам да благодаря на моите учители, които ме подготвиха отлично, изградиха ме като музикант и като личност, споделя Иван Памуков. Той ще свири на сцената заедно със своя предишен учител Иван Иванов, който пръв открил неговия музикален талант, и с настоящия си преподавател по кларинет в “Емилиян Станев” Йордан Цветанов. Корепетитор на концерта ще бъде Огняна Соколова.
В програмата ще участват още учениците Димитър Димов, Мертай Махмудов, Веселин Василев, Димитър Петров и Надежда Златкова от класа на Иван Иванов и Йордан Цветанов. Със свои вокални изпълнения в изявата на кларинетистите ще се включи и младата певица Милица Мартинова, която също е възпитаничка на най-голямото училище в областта. Класически произведения на Вебер, Бара и Сен Санс, съвременни пиеси на Марин Вълчанов, Харалампи Попов, Франсис Полинк, както и популярни поп парчета ще изпълнят с много чувство и настроение музикантите.

Иван Памуков свири на кларинет от 11 години.

“Като малък бях доста буен, а за да насочи енергията ми в правилна посока, моята класна Елка Минева ме заведе при Иван Иванов. В началото той провери моя музикален слух, а след това ми предложи да си избера инструмент. Когато видях кларинета, си спомних, че вкъщи имаме такъв инструмент, останал от моя дядо, който също е бил музикант”, разказва дванадесетокласникът.
В първите години Иван гледал на заниманията с инструмента като на детска игра, но постепенно музиката започнала да му харесва. В 7 клас осъзнал, че иска да стане музикант и да продължи да развива своите умения с кларинета. Така се записал и в музикалната паралелка на “Емилиян Станев”. “Този инструмент ме привлича с тембъра на тона. В малка октава звукът е плътен и наситен, в първа и втора става мек и благозвучен, а в последната трета октава – остър и блестящ. Освен това на кларинет може да се свири почти всичко – от класика, през народна музика, джаз и поп”, усмихва се Иван Памуков.
Младият музикант е сред учениците, които са донесли куп награди на търновското училище. Първото признание за неговия талант е от националния конкурс за кларинетисти в Русе, където още в пети клас спечелил първа награда. Тогава победи дори децата от музикалното училище, а учителите веднага започнаха да го канят да се запише при тях в Русе, но той отказа, включва се в разговора педагогът Иван Иванов. На следващата година Иван отново става първи, но на конкурс в Казанлък. И оттогава не спира да носи отличия при групови и самостоятелни изяви по конкурси и фестивали. Последният голям успех на абитуриента е участието му в международен фестивал в Германия. Той заедно с акордеонистките Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови са били единствените представители на България на музикалното събитие във Витенберг.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново