Ива Ангеличева събира родни звезди на първи фестивал на българската музика в Лондон

Публикувано на чт, 12 ян. 2017
934 четения

Мария Илиева, Любо Киров, Деси Добрева и Михаела Филева са само част от звездите на родната поп сцена, които ще участват в първия български музикален фестивал в британската столица Лондон. Арт събитието се организира от великотърновката Ива Ангеличева, която учи музикален бизнес и мениджмънт на изкуствата на Острова. Младата певица е възпитаник на студио “Румина” и е донесла на Велико Търново куп национални и международни награди. За провеждането на фестивала тя е разработила мащабен проект и вече месеци наред е ангажирана с неговата реализация.
Форумът, който Ива е нарекла Wild Rose BG Music Festival, ще се проведе на 3 и 4 март по повод националния празник на България. За събитието в две поредни вечери тя е ангажирала сцената на зала The Grand, която е добре позната сред българите в Лондон. Там редовно се провеждат концерти на български изпълнители от ранга на Васил Найденов, Щурците, Фондацията, БТР и др. В залата има 1250 места, а намерението на амбициозната търновка е и в двете фестивални вечери тя да бъде пълна. Затова само преди ден бяха пуснати в продажба онлайн и билетите, които могат да се закупят на адрес https://www.facebook.com/events/1772537586334445/. За първите 100 почитатели на българската музика, които успеят да се сдобият с билет за фестивала, Ива е подготвила бонус. Те ще участват в томбола за ексклузивна ВИП среща с изпълнителите.
“Искам това събитие да промотира хубавата българска музика в Лондон, защото тя не е позната там. В тричасовите концерти ще звучи не само поп и R&B, но фолклор. В рамките на фестивала ще представим и най-вкусните и квалитетни български продукти. Водя преговори с компании у нас, които произвеждат вино, розово масло, сирена и млечни продукти, за да участват в изложението. Надявам се това да бъдат две забавни вечери, а всеки, който дойде на фестивала, да почувства българския дух и да се наслади на качествена музика”, обяснява своя замисъл Ива Ангеличева.
Тя призна, че фестивалът е насочен най-вече към българската общност в Лондон, която е жадна за подобни изяви, но вече има запитвания за билети и от хора от други държави. “Най-хубавото е, че мои приятели от Велико Търново вече са си купили самолетни билети и ще си направят екскурзия до Лондон специално за фестивала”, не скри удовлетворението си Ива.
Младата търновка е студентка трета година в Университета Мидълсекс в Лондон. В нейния курс следват около 40 души от цял свят, а тя е единствената българка. “Тази година завършвам бакалавърска степен, а според политиката на университета само най-добрите студенти имат право да изберат как точно да се дипломират. Един от вариантите е организацията на реално събитие, а другият – да създадеш своя компания”, обяснява Ива. Тя е отличничка и е сред осемте бъдещи бакалаври по музикален бизнес, които са се преборили за възможността да направят този избор. Така се родила и идеята за организирането на фестивала “Дива роза”.
“Системата на образованието на Острова е много по-различна от тази в България. Тук първата година на практика не се брои, а оценките не се взимат под внимание. Университетът ни дава възможност да се огледаме, да се ориентираме, да свикнем с начина на обучение, да решим дали ни харесва. Оценките от втората година съставляват 30 % от дипломирането, а останалите проценти се трупат през третата година, която е и последна. Проектът, който започнах да реализирам, всъщност е половината от тези 70 %, които трябва да натрупам сега”, споделя чаровната Ива.
Преди да започне да преговаря с изпълнители и родни производители, младата българка трябвало подробно да опише проекта си и да го защити на теория пред своите преподаватели и състуденти. Затова е описала в него всеки детайл от организацията, мениджмънт стратегията си и маркетинг кампанията. Така нейната разработка получила най-високата възможна оценка, а Ива – възможност да го реализира на практика.
За да може да организира събитието, Ива Ангеличева вече е създала своя компания, което ѝ позволява да си наеме и служители. Тя сама уговоря звездите и българските фирми да се включат във фестивала. “Това е връзката между университета и реалния бизнес. Така, още преди да съм завършила, вече ще имам зад гърба си сериозен проект. За да го изпълня, имам подкрепа от университета – двама ментори преподаватели, които ми помагат с различни съвети и предложения. Те са организатори на едно от най-големите събития в Лондон – китайската нова година, както и на фестивали като Lovebox, Wilderness и др. Обаче колкото и силно да са зад гърба ми, истината е, че те не знаят нищо за нашия пазар и нрави, което е един от най-важните фактори при организацията на този фестивал”, усмихва се Ива.
Въпреки големите успехи на изпълнителската сцена, търновката има амбиция да се развива като организатор на музикални събития у нас и във Великобритания и се надява този фестивал да даде силен тласък на нейната професионална кариера. “Щастлива съм, че избрах да уча тази специалност точно в този университет. Редовно се срещаме с хора от индустрията – шефове на звукозаписни компании, мениджъри на лейбъли, интересни личности, които в момента пишат историята на музикалния бизнес. Всяка година организират за нас и практически конференции. На последната – в Кардиф, имаше около 80 участници, а организатор беше Асоциацията на независимите фестивали. Там имах възможност да се запозная с Джон Гидинс – мениджър на Мадона, Юту и още куп музикални величия”, не крие удовлетворението си търновката.
Ива пее от петгодишна, а музикалния си талант развива в студио “Румина”. Преди три години завърши с отличие Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. През годините е спечелила безчет награди за Велико Търново и България от национални и международни конкурси. Сред най-големите ѝ успехи са номинация за участие в Световния шампионат на изкуствата в Холивуд, Франкофонския фестивал в Амстердам, финал в Х Фактор с групата “LOLLIPOP”, призове от конкурси в Малта, Италия, Литва, Румъния, Македония, Молдова. Тя е четирикратен носител на Национална стипендия на Министерството на образованието и науката за деца с доказан талант.
Като повечето български студенти зад граница, Ива учи и работи. Търновката работи и във фирма за кетъринг, което ѝ дава възможност да обогати познанията си за английската култура. Благодарение на тази си работа, тя е работила на ключови събития в Бъкингамския дворец, в Уиндзор, Парламента, в Уембли и Уимбълдън. Била е и на Британските музикални награди. “Голямо преживяване е тази ми работа. Тази година имах шанса да работя в кралската ложа на чаените партита в Бъкингамския дворец. Това са традиционни събития, които събират между 5 и 7000 гости на ден, поканени лично от кралицата. Тя събира елита от всички сфери и професии, които са допринесли за английската култура и икономика”, разказва Ива.
Освен това тя пее по клубове и частни партита, а паралелно с това стажува в Студентския съвет на университета. Заедно със своите колеги организират различни интересни събития за своите състуденти – фестивали, партита, конференции. Освен това е и асистент на преподавателите си по някои предмети. Практиката в университета ѝ позволява, след като е защитила успешно и с отличие годината, тя да помага на по-младите студенти. Като асистент изнася презентации по теми от лекциите, да дава консултации, да организира и провежда уъркшопове със състудентите си.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново