Искат 230 000 евро за магазин в центъра на Велико Търново

Публикувано на чт, 30 май 2019
3254 четения

Над 200 000 евро достигна цената на едно от най-скъпите търговски помещения в топцентъра на В. Търново. Имотът се намира на главната улица, а исканата цена за 70 кв.м площ е 230 000 евро или 3285 евро/кв.м. Стотици офиси и магазини във В. Търново стоят празни с месеци, понякога години и чакат да бъдат продадени или отдадени под наем, показа проверка на “Янтра ДНЕС”.
На практика всеки новопостроен блок има предвидени търговски помещения, но в повечето случаи те стоят празни. Такива могат да се видят в кварталите “Картала”, “Колю Фичето”, “Бузлуджа” и др. Празни са и много от търговските обекти по главната улица, в търговския център до пазара, пустеещи обекти има и в ГУМ-а. Една от причините за липсата на интерес към тях са високите цени не само в централната част, но и в крайните квартали на града. Това определя и слабия интерес към тези имоти. Средната цена върви около 700 евро за квадратен метър и зависи от локацията на обекта и дали са обзаведени, или не. Например 75 кв.м офис в кв. “Колю Фичето” в момента е обявен за 55 000 евро или над 730 евро/кв.м. Доста по-ниски са цените на имотите, подходящи за офиси и магазини, намиращи се в кварталите “Акация” и “Картала”, които вървят средно около 600 евро квадрата. В най-населения квартал “Бузлуджа” средната цена пада до 450-500 евро.
Многобройни са и обявите за офиси и магазини, отдавани под наем. Средната цена е малко над 5 евро/кв. м. Една от най-високите цени държи помещение на ул. “Независимост”, което е обявено за близо 2000 евро за 124 кв.м. Все пак офис помещение в идеалния център може да се намери и на доста по-приемливи цени от 400-420 евро за 100 кв.м. С около 100 евро по-евтино върви наемът за помещение със същата големина в “Колю Фичето”, а в “Бузлужа” пада до 250-280 евро. Предвид цените, някои от фирмите предпочитат да наемат апартаменти, отколкото да плащат за скъпи офиси. Най-бързо се отдават малките помещения, особено в района на училищата, които бързо се превръщат в магазинчета, баничарници или малки бакалии.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново