Инвалиди на съд за злоупотреби с помощи

Публикувано на пн, 11 февр. 2019
974 четения

40 случая на злоупотреби със средства за закупуване на помощно-технически средства са засекли служителите на Дирекция “Социално подпомагане” във Велико Търново. Случаите са от 2011 г. досега и са установени при проверки на социалните инспектори, а срещу лицата са заведени дела за възстановяване на сумите. “От тях 21 лица са възстановили получените средства, други 6 редовно плащат дължимите вноски, а при още шестима все още не е стартирала процедурата по възстановяване на средствата, тъй като не можем да ги открием, за да им връчим уведомленията”, уточни Мая Пешева, директор на социалната дирекция в старата столица. Отпуснатите средства са за различни суми – от 24 лв. за батерии за слухов апарат до над 3000 лв. за бедрена протеза.
Подобни случи има и в Община Г. Оряховица, където към момента има 36 изпълнителни дела за възстановяване на отпуснатите пари за закупуване на помощно-технически средства. “За съжаление, винаги е имало подобни случаи на злоупотреба с държавни средства. Има случаи също и на невярно предоставена информация с цел облагодетелстване и получаване на средства. За това правим проверка и при установяване на злоупотреба завеждаме дела за възстановяване на средствата”, обясни Боряна Кирилова, директор на Дирекция “Социални дейност” в Г. Оряховица. Всеки месец се извършват проверки за отпуснатите пари за предходния месец, а на всеки три месеца се правят инспекции на място. Целта е да се установи дали парите, взети от лицата с увреждания, са използвани по предназначение и дали закупените пособия се използват. Сред куриозните случаи, на които се натъкват социалните служители, е купените помощно-технически средства да стоят неразопаковани на тавана – антидекубитален дюшек и възглавница, инвалидна количка и комбиниран стол, чиято стойност е около 1000 лв., разказа Кирилова.
Нарушители връщат получените средства, като се санкционират и със спиране на помощта. Социалните служители споделят, че са необходими мерки за прекратяване на финансовото подпомагане на недобросъвестни лица. Сред случаите, с които се сблъскват в практиката си, е лицата, макар и да трябва да върнат получените държавни пари, да продължават да получават социални помощи. В същото време върху помощите не могат да се правят удръжки.
Заради стотиците подобни злоупотреби в цялата страна през лятото на м.г. бе променен начинът на отпускане на парите за помощно-технически средства. Вместо да се превеждат на лицата, сумите директно се изплащат от социалните дирекции на фирмите за закупуване на дадено помощно средство.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново