Интерактивна карта събира жалбите на великотърновци

Публикувано на ср, 25 Сеп. 2019
486 четения

Интерактивна карта ще помага за разрешаването на проблеми във В. Търново и ще улеснява комуникацията между гражданите и администрацията. Това обяви кметът на старата столица Даниел Панов. Картата ще е първата подобна иновация в страната и е част от концепцията на Общината “Умен град”. Идеята е заимствана при миналогодишното посещение на градоначалника в Израел. Целта е всеки човек да може да подаде сигнал за даден проблем, който ще бъде пренасочен от администратор към съответната ресорна дирекция. Очаква се картата да заработи в края на ноември, но е предвидено да продължи да се надгражда.
“Контролът е най-важното нещо в една община и смятам, че подобни иновации ще помогнат за по-добрата работа с гражданите. Интерактивната карта е готова, но ще започне работа след изборите, за да не бъда обвинен, че я използвам в предизборната си кампания”, заяви Даниел Панов. Той допълни още, че се предвижда във всички училищни автобуси да бъдат внедрени камери, които да гарантират безопасността на децата, а на по-късен етап да бъдат поставени устройства и в градския транспорт.
Община В. Търново е сред водещите администрации в сферата на дигиталното управление. Близо 20 административни услуги се предоставят изцяло по електронен път, за още 140 е достъпна публична информация, бланки и документи. Старата столица е и първият град, в който местните данъци и такси могат да се плащат по интернет. Осигурена е пълна свързаност с регистрите на всички държавни институции. Специално мобилно приложение е създадено в помощ на хората със слухови и говорни увреждания. Въведен е също дигитален контрол на снегопочистването, а телеметрична система следи в реално време нивата на реките Янтра и Белица. Предстои осигуряването на безжичен безплатен WiFi достъп в близо 20 обществени пространства – паркове, площади и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново