Инициативата “Книги за смет” отново идва във Велико Търново

Публикувано на чт, 29 апр. 2021
1942 четения

Великотърновци и тази година ще имат възможността да получат безплатни книги. Това ще се случи благодарение на инициативата “Книги за смет”. Старата столица по традиция е сред най-активните участници, затова винаги попада сред градовете, които стават част от кампанията. На 15 май жителите на В. Търново и региона ще могат да предадат събраната пластмаса единствено на паркинга на хипермаркет “Кауфланд”.
“Книги за смет” е една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. Желаещите да се включат в нея трябва да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. За всеки килограм пластмаса участниците получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на “Книги за смет”. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги, независимо от предаденото количество пластмаса. Няма да бъдат приемани блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди и авточасти.
Ежегодно кампанията се радва на огромен интерес сред старостоличани. Тя се организира от фондация “Credo Bonum Foundation” и издателство “Smart Books”. През 2020 г. тя се осъществи с генералната подкрепа на “ЕКОПАК България”, “Кауфланд България” и Община В. Търново. От първото издание на “Книги за смет” през 2013 г. досега, в резултат на кампанията, у нас са рециклирани около 70 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново