Има пълна яснота за приема на първолаците

Публикувано на ср, 13 май 2020
595 четения

673 първокласниците очакват училищата в община В. Търново през учебната 2020/2021 г. Това показва заявката за план-прием, направена от училищните директори. За съжаление тази година учениците са с 40 по-малко спрямо миналата, въпреки че по данни на ГРАО децата, които са родени през 2013 г. и сега трябва да са първокласници, са с 10 повече от 2012 г., сподели Пенка Игнатова, директор на общинската Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт”.
Директорите на великотърновските училища са заявили броя на паралелките, като с 6 паралелки е СУ “Емилиян Станев”, а с по 5 – ОУ “Бачо Киро” и ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. 4 паралелки за прием на първокласници предлага СУ “Вела Благоева”, а 3 – ОУ “П. Р. Славейков”. Тази година от ОУ “Димитър Благоев”, поради липса на класни стаи, са заявили 2 паралелки, въпреки че миналата година имаха 3.
“Имахме готовност да направи електронен прием на първокласниците. За съжаление на 8 април от фирмата изпълнител ни изпратиха писмо, с което ни уведомиха, че заради създалата се обстановка и кратките срокове нямат готовност за адаптиране на софтуера за нуждите на Общината. Тяхното предложение бе прилагането на продукта да остане за внедряване от следващата учебна година”, поясни Игнатова. Това налага работата да продължи по познатия начин. Организацията и реализирането на училищния план-прием ще бъде осъществен от комисия, назначена от директорите на всяко училище.
Настъпилите промени в датите на матурите и Националното външно оценяване на по-големите ученици налагат известни промени в датите за кандидатстването и приема на първокласниците. Старият срок за подаване на писмените заявления, който беше от 1-ви до 5 юни, е удължен с два дни и сега е до 7 юни. Те се подават във всяко училище, като това може да стане по електронен път или на място, според решението на директорите и комисията към съответното училище. Първото класиране ще е от 6-и до 9 юни. Списъците с приетите ще бъдат изнесени на 10 юни, а записването ще е на 11-и и 12 юни. Второто класиране ще е на 13 юни, като удълженият срок е до 16 юни. Записването по второто класиране, което по стария график беше 14-и и 15 юни, сега е удължено до 18-и и 19 юни.
“Тези дати са въпрос на организация в отделните училища, които с вътрешна заповед уточняват сроковете за кандидатстване и прием, стига да са съобразени с нашите предложения. По отношение на критериите за прием няма никакви промени. Първият и най-важен критерий е постоянният или настоящ адрес на семейството, като се избира по-изгодният вариант за родителите. Новост е, че този адрес ще се проверява от комисиите по служебен път. Допълнителните критерии за деца с трайни увреждания, с починали родители и др. остават непроменени.
Игнатова изрази надежда, че и тази година всичко ще се случи безпроблемно. В училищата в община Велико Търново има места за всички първокласници. Навсякъде е създадена добра организация, осигурени са учебници, учебни помагала и всичко нужно за протичане на нормален учебен процес, увери тя.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново