Илияна Йотова: „Важно е да не даваме никакъв повод към България да се проявява двоен стандарт“

Публикувано на ср, 7 Дек. 2022
107 четения

„Не бих отдавала такова голямо значение, на който и да е журналистически филм, който обслужва тезата, че България не е готова за Шенген. Много бих искала да видя и друг филм – затова как се стреля по български граничари и как вече има жертви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха“, заяви във В. Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. „В името на паметта на тези момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска гледна точка“, добави тя, отбелязвайки, че все пак за членството ни в Шенген ще трябва да се изчака крайното решение. “Това решение отново е политическо, така както стана през 2011 г.“, допълни Йотова и продължи, че според нея тогава България е допуснала голяма грешка, позволявайки техническите критерии за приемането в Шенген да не са такива, които са важали за всички останали страни, а да бъдат изместени и заменени от политически критерии, които винаги ще бъдат налице. “Винаги ще има нестабилност или правителствени кризи в една от държавите членки и ние ще трябва да плащаме за тяхната вътрешнополитическа ситуация, какъвто е случаят в момента с Нидерландия”, обясни вицепрезидентът.
„Ако страната ни не бъде приета в шенгенското пространство, усилията на всички институции трябва да продължат на всички нива“, смята вицепрезидентът. „Важно е да не даваме никакъв повод към България да се проявява двоен стандарт“, каза Йотова и допълни, че е изключително вредно в тази ситуация целият шантаж и шум около Шенген да бъде използван от политическите партии в България. „Това е контрапродуктивно, наблюдава се много внимателно от нашите европейски партньори и дава допълнителни аргументи на противниците на влизането ни в Шенген“, коментира Йотова.
„Имам усещането, че парламентарно представените партии, сякаш съвсем се убедиха, че не може да бъде съставено правителство и всеки започна да прави своята предизборна кампания, особено след формулата, която очевидно избра първата политическа сила – да представи формула за експертен кабинет. Вероятно много политически лидери са се виждали като бъдещи министри. Сега, очевидно, това няма да се случи“, каза по повод настоящата политическа ситуация Йотова, която на въпроса дали с президента коментират евентуално вето, отговори, че все още не, защото се събират материали, които да бъдат разгледани от солидния правен екип на Президентството и да бъде представено обосновано становище.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново