Илияна Йотова: „Европейският съюз няма нужда от лакирани думички, а от откровен диалог”

Публикувано на пт, 8 Мар. 2019
273 четения

Необходим е откровен диалог за това какво представлява днес Европейския съюз. Нямаме нужда от лакирани думички, от изречения, които са втръснали до болка на всички европейски граждани, включително на българите от 12 години насам, заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя пристигна в старата столица, за да участва в дебат със студенти и ученици на тема „Разбират ли младите езика на Брюксел“, организиран от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на Европейския парламент.

По думите й за Европа трябва да се говори открито и честно, с всички проблеми.

Няма полза от партизанщина и остър диалог между партиите преди евроизборите. Трябва да се чуе какво България предлага да се промени в Европейския съюз през следващите години, посочи Йотова, която също беше част от Европарламента.

По думите й кандидатите за евродепутати говорят предимно по национални въпроси. „Няма нищо лошо да се говори по национални въпроси, но това са вече четвърти евроизбори за България. Нека  да направим така, че националните проблеми да ги минем през призмата на европейските теми, както и обратното да видим какво е отражението европейските теми върху националната политика и да се опитаме да решаваме всичко онова, което стои като проблеми пред страната ни“, посочи тя.

Вицепрезидентът коментира, че ветото на държавния глава Румен Радев за изборния кодекс е било отхвърлено с един „доста грозен дебат“ в Народното събрание и не са били взети под внимание основателните критики към промените, които са били гласувани само преди една седмица.

По повод на визитата си в САЩ, Йотова заяви, че е впечатлена от желанието на водещи български специалисти в големи американски корпорации за съвместни бизнес проекти с български партньори.

Освен вицепрезидента Илияна Йотова, в срещата взеха участие още ръководителят на Информационното бюро на ЕП в България Теодор Стойчев, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов и

Дискусията в старата столица Велико Търново е първата от планираните общо пет дебата  със студенти, млади хора и уязвими групи в различни градове на България.  Те имат за цел да повишат информираността на младите българи по определени теми, свързани с Европейския съюз,  да провокират интереса и ангажираността им към работата на Европейския парламент, както и да обърнат внимание на важността да се упражни правото на глас на предстоящите евроизбори.

Весела КЪНЧЕВА

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново