Художникът Румен Райков приготви рибния курбан в храма “Свети Никола”

Публикувано на чт, 7 Дек. 2017
174 четения

Летка Драганова и художникът Румен Райков приготвиха рибния курбан в храма.

С празнично всенощно бдение, елеоосвещение и света литургия вярващите във Велико Търново отбелязаха храмовия празник на църквата “Свети Никола”. Богослужението започна още предишната вечер и бе водено от предстоятеля на храма отец Славчо.
По традиция в чест на празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец в църквата раздадоха рибен курбан за здраве. Над 50 кг шаран беше закупил свещеникът, за да бъдат нахранени десетките вярващи, които бяха дошли да запалят свещ и да се помолят за благоденствие за себе си и своите близки.
За даровете на трапезата тази година се погрижиха Летка Драганова и художникът Румен Райков, който за пръв път участва в приготвянето на курбан чорбата. Най-важната подправка за това ястие е девесилът, а без добавен при готвенето лимон вкусът не е същият, твърди кулинарът, който е преподавател по технология на графиката във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Той призна, че неговата рецепта за курбана е класическа, само пропорциите на продуктите са различни. “Най-хубава супата става с прясна риба. Освен това колкото повече видове риба се сложат, толкова по-добре. В дунавския край например слагат поне четири”, вещо обяснява творецът.
Той и кака Летка живеят в района на храма и веднага се отзовали на поканата на отец Славчо да помогнат в кухнята. Жената е готвачка в Дома за стари хора в града и вече 10 години на нея е поверена грижата за ястията, които се раздават с благословение в храма. “В тази чорба, която се прави с мисълта за здраве, слагаме повече риба, и то нарязана на по-едри късове. Има и много подправки. Това отличава курбана от обикновената рибена чорба, която си правим вкъщи”, споделя кака Летка.
Румен разказа, че кулинарията е негово хоби, което се предава по наследство в семейството. “Освен това винаги съм готов да помагам. През лятото например работя в кухнята на хижа “Рилски езера”, където готвя в много по-големи количества за многобройните туристи, които отсядат при нас”, разказва художникът. Негов патент е бобът по хижарски, който се приготвя с чиста планинска вода от езерата.
181 г. от освещаването на храма и 178 г. от създаването на първото църковно училище празнува тази година най-старата църква във Велико Търново. Най-хубавото е, че продължаваме традицията и въпреки трудностите, неделното училище продължава да събира децата, които са жадни за знания, споделя отец Славчо. Около 20 деца на възраст от 6 до 15 години посещават всяка седмица заниманията в храма. Освен вероучение, те изучават иконопис и църковно пеене.
“През 1834 г. майстор Иван Давдата започва строителството на храма “Свети Николай”, а градежът е завършен две години по-късно от прочутия майстор Колю Фичето. Новата църква е осветена на 6 декември 1836 г. от Търновския митрополит Иларион Критски. За този строеж Колю Фичето получава прозвището “майстор”. Мястото така е избрано, че църквата да доминира над съществуващите тогава 31 джамии в града. Храмът е ниска трикорабна базилика с дължина 37 м и ширина 17 м”, разказва свещеникът.
През 1843 г. там е открито първото българско училище в града. То било взаимно училище с два отдела – за момичета и за момчета, а през 1844 г. е построена отделна сграда за него. Учител е бил Никола Златарски. През 1845 г. тук е основан и първият църковен хор в града, а негов диригент отново е бил Златарски. През 1872 г. е построена и камбанарията. През 1879 г. повече от 300 депутати се събират в храма на 4 предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание. В 1913 г. храмът става катедрален. През 1949 г. в северната част е построен параклисът “Свети Евтимий”.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново