Хотелиери прогнозират срив в туризма заради коронавируса

Публикувано на чт, 12 мар. 2020
606 четения

Срив в туризма прогнозират хотелиери и ресторантьори заради изключително тежката ситуация в бранша, създадена от разпространението на коронавируса и регистрираните случаи на заразени в България. Страхът от COVID-19 доведе до масово анулиране на направените резервации в хотелите във В. Търново, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Отпадат резервации и в заведенията в града, направени за дните около празника на града. В повечето хотели се очакват малки групи, но собствениците не крият, че има сериозен отлив.
“Над 90 % от резервациите са анулирани. Стараем се да изместим някои от тях за по-късно. Опитваме се да оптимизираме разходите, но ситуацията е много тежка”, заяви Иво Стайков, комплексен управител на “Грандхотел Янтра” във В. Търново. И уточни, че в хотела се спазват стриктно всички мерки срещу разпространението на остри респираторни инфекции и постоянно се прави дезинфекция, но хората се страхуват и това е причината да се отменят резервациите, тъй като ситуацията е динамична и постоянно се променя.
Тепърва се очаква отказ и на тези, планирали почивката си в дните около Великден, споделят собственици и управители на хотели в града. Тъй като туризмът е основен поминък в старата столица, това неминуемо ще нанесе тежък удар на брашна.
“Положението е трагично. Спадът при хотелите е близо 90 %, а при заведенията между 50 и 60 %. Очаква ни криза, много по-тежка от тази през 2009 г.”, прогнозира Петър Стефанов, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във В. Търново. Подобна е ситуацията и в другите градове. В тази връзка от БХРА излязоха с декларация, която предстои днес да бъде внесена до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Венцислав Горанов, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на икономиката Емил Караниколов.
“Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация с огромно притеснение наблюдава как епидемията от коронавируса и тревожната информация за разпространението му, както и очакването България да бъде сериозно засегната, доведе до безпрецедентна вълна от анулации на резервации, различни по формат, мащаб и целеви групи събития и бизнес изложения. Част от членовете на БХРА информират за до 75 % отказани резервации за месеци наред. Заведенията за хранене и развлечение се изпразниха, хотелите са пусти, а това вече обрича на пълен срив не само бизнеса във вътрешността на страната, а и летния сезон”, посочват от БХРА. От Асоциацията допълват, че спазват стриктно всички предписания на органите, свързани с предпазване и повишено внимание към ситуацията. Сформирали са и собствен кризисен щаб по проблемите с коронавируса, но признават, че това не е достатъчно, за да спасят бизнеса си, да запазят работните места и да овладеят последствията.
Затова настояват правителството да даде отговор на въпроса има ли индикации за влизане в рецесия и какви са икономическите последици до момента за българската туристическа индустрия. Предлагат също да се въведе за минимум петмесечен период, считано от март, облекчение за работодателите по отношение на осигуровките, дължими за работници и служители, работещи на трудови договори, в т.ч. и такива, които дължат със задна дата.
От туристическия бранш настояват още държавата да гарантира разсрочване на изискуеми от банките суми по кредити и текущи кредитни линии, както и да се осигури безвъзмездна финансова помощ на работодателите с цел запазване на работните места.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново