Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради зелените сертификати

Публикувано на чт, 21 окт. 2021
1154 четения

Масови протести готвят хотелиерите и ресторантьорите в цялата страна заради влизащите от днес рестриктивни мерки на здравното министерство и изискването за зелен сертификат за посещенията на закрито. Очаква се към бранша да се включат и хора от други сектори, които също са засегнати от ограниченията. “Тези мерки за нас означават смърт и е по-лошо от локдаун. Това значи тотален отлив на клиенти и с тези цени на електроенергията ние просто няма да имаме никакъв шанс за оцеляване”, заяви Петър Стефанов, председател на БХРА – В. Търново. Според него по никакъв начин не могат да задължат служителите си да се ваксинират срещу Covid-19, нямат и ресурс да следят клиентите си. Подобна е позицията и на останалите собственици на заведения. Някои от тях настояват за по-радикални действия с блокади на възлови места в цялата страна, а други – да не се съобразяват със заповедта. В крайна сметка по какъв начин ще протекат протестните действия на регионалната структура ще стане ясно след днешното събрание на БХРА – В. Търново.
Както “Янтра ДНЕС” писа, от днес всички дейности, които се извършват на закрито, могат да се провеждат само ако присъстващите имат зелен сертификат за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR в последните 72 часа. Предвижда се също училищата в общините с над 750 нови случая на 100 000 души население да преминат в дистанционно обучение. Ако заболелите са между 500 и 750 на 100 000 ще се премине в режим с 50 % присъствено обучение. Преустановяват се също присъствените учебни занятия на 50 % от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 население, при отсъствие на над 20 % от учениците в съответното училище и/или поставяне под карантина на над 30 % от паралелките. Остава изискването учениците от 5 до 12 клас, както и целият персонал, да носят предпазни маски.
Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито. Зелен сертификат няма да се изисква при достъп до административни услуги, но се препоръчва колкото се може повече от този тип дейности да бъдат осъществявани по електронен път.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново