Хотели конкурират студентските общежития и квартирите

Публикувано на вт, 6 окт. 2020
3259 четения

От години някои хотели конкурират студентските общежития и частните квартири във В. Търново. Месечната услуга варира между 200 и 300 лв. за редовните студенти и задочниците, които се обучават в града. Отдаването на хотелски стаи не е новост и се прeдлага и в много други градове за учащи и работещи. Тази практика обаче “удари” рентиерите от старата столица, които си докарват допълнителни доходи с отдаването на стаи и апартаменти под наем. И докато навремето това беше единствената възможност за тези, които не ползват студентските общежития, то днес има избор за наемателите дали да живеят в къща, апартамент, хотел, или къща за гости.
Най-отдавна тази услуга се предлага от хотел, разположен в централната част на старата столица, който назад в годините дори конкурираше студентските общежития. От тази възможност се възползва и един от най-старите хотели в центъра на града, част от който функционира като модерно общежитие. Цената в него е 200 лв., като толкова е и включеният по договор депозит. В стаята има осигурени безплатен интернет и кабелна телевизия, а сметките за ток и вода се плащат отделно. Заради удължената епидемична обстановка, въведена заради COVID-19, собствениците на хотелите са предвидили клаузи в договорите, според които те могат да бъдат развалени по-рано, ако се наложи учащите да преминат на дистанционно обучение.
Частно общежитие за учащи и работещи, което функционира от скоро в кв. “Бузлуджа”, също предлага подобна услуга. Там цената е 250 лв. Инвестицията е на варненска фирма, която закупи и ремонтира сгради, част от бившето поделение на Строителни войски.
От миналата седмица в социалната мрежа “Фейсбук” беше публикувана информация и за отдаването на стаи на студенти в “Интерхотел Велико Търново”. Обявената цена е 300 лв. с включени ток, вода, кабелна телевизия, интернет и паркинг, което предизвика множество коментари от страна на потребителите относно това дали офертата е изгодна за наемателите.
Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че цените на квартирите в старата столица са в широк диапазон. Отдаването на помещения започва от 150 лв. за стая и достигат до 400 лв. за апартамент с две спални. Цената се определя както от обзавеждането на жилището, така и от големината и най-вече от неговата локация и близостта му до центъра.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново