Хотел събира неправомерно такси от платена зона във В. Търново

Публикувано на вт, 19 май 2020
4928 четения

Хотел в старата част на В. Търново събира неправомерно такси за ползване на паркоместа в обособената пред обекта синя зона, сигнализират граждани. Живеещите на ул. “Иван Вазов” са внесли жалба в Общината с искане за съдействие по куриозния казус, тъй като от няколко месеца не могат да паркират личните си автомобили след работното време на синята зона, намираща се на ул. “Читалищна” 23. Със случая е запозната и Постоянна комисия по проблемите на гражданското общество и борбата с корупцията към местния парламент.
“Ако жител на квартала или турист намери свободно паркомясто в часовете, когато зоната функционира, няма проблем. Но ако се случи преди 9,00 и след 17,00 ч., служителите и собствениците на хотела не ни позволяват да спираме там под предлог, че е паркинг на хотела”, споделят потърпевшите. Признават, че се страхуват от отправяните към тях многократно закани и предупреждения, че ще им надупчат гумите на колите.
Оказва се, че от хотела са подали документи паркингът да се стопанисва от тях, но не са получили одобрение. Въпреки това са поставили табели, че паркингът е платен и събират такса за паркиране, без да дават никакъв документ или ако дадат такъв, то на бележката е посочена услугата “нощувка”.
От общинското дружество “Паркинги и гаражи” са направили проверка по случая, която потвърждава думите на потърпевшите. За практиката от страна на управата на хотела от дружеството са сигнализирали многократно в Община В. Търново, като първото уведомление е още от 7 март 2016 г. Тъй като “Паркинги и гаражи” са определени като служба за контрол, могат единствено да следят за това, дали се заплащат дължимите такси за всеки автомобил, паркирал в обсега на зоната за платено паркиране в рамките на работното време в делничните дни. През останалото време няма правомощия да осъществява такъв контрол, когато зоните са със свободен достъп. “По отношение на злоупотребите, извършени от служителите на хотела, считам, че се касае за квалифициран състав на престъпление от Наказателния кодекс и ОДПГ няма правомощия да разследва лица, извършили нарушение на закона”, посочват от “Паркинги и гаражи”. Затова случат ще бъде отнесен до полицията и прокуратурата.
Весела БАЙЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново