Хора с увреждания излязоха на протест

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
603 четения

Хора с увреждания от В. Търново излязоха на протест пред сградата на Стара болница, за да заявят искането си на предстоящото заседание на правителството да бъде приета Наредбата за медицинската експертиза. По този начин те подкрепиха националния протест пред Министерския съвет в София, организиран от Сдружение за гарантиране правата на хората с увреждане „Достойнство“. По думите им с бавенето на наредбата много хора с увреждания са оставени на произвола на съдбата и без доходи.
„Ние не протестираме срещу лекарите и работещите в ТЕЛК, а искаме незабавно да се внесе Наредбата за медицинската експертиза в дневния ред на заседанието на Министерски съвет, което ще се проведе на 12 януари. Искаме това да не се отлага, защото по този начин хората с увреждания са подложени на геноцид, спират им се пенсиите, които и без това са нищожни, но въпреки това са някакви пари. Спират се най-малко за три месеца, а някои чакат и повече от половин година. През този период те трябва да си купуват лекарства, храна, да не говорим за сметките. Много от тези хора живеят сами и нямат подкрепа от близки и буквално са оставени на произвола на съдбата“, разказа Райна Недялкова от В. Търново, която страда от инсулинозависим диабет повече от 35 г. Признава, че е сред щастливците, които не са със спряна пенсия, но пък е ощетена откъм процентите инвалидност, тъй като не са й признати всички увреждания. Според сега действащата наредба, хората с увреждания се освидетелстват на база основното им заболяване, а съпътстващите страдания се изброяват в решението на ТЕЛК, но не получава процент за тях. В новата наредба се предвижда да се вземат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на процентите. Другото, което предлага новата наредба и е подкрепено от омбудсмана е да не се спират инвалидните пенсии на хората, докато чакат преосвидетелстване.
„Добре, спират ти парите, но ако няма кой да те издържа откъде пари за лекарства, за ток, за храна. Имам чувството, че тези хора в парламента са там само заради едните заплати и не правят нищо за хората“, заяви Христо. Друг от протестиращите сподели, че процентите му на инвалидност са свалени от 80 на 50 %, въпреки че няма подобряване на здравословното му състояние. Хората споделиха и други перипетии, с които са принудени да се борят – дългото чакане за преосвидетелстване, липсата на някои медикаменти.
„Чаках една година да се явя на ТЕЛК. Минах през месец октомври и още чакам решение“, сподели една от жените. Друг от присъстващите разказа одисеята на неговото семейство, което се грижи за болно дете. „Знаете ли какво се случва с едно дете с увреждане след като завърши училище и стане пълнолетно? Искат му една година трудов стаж, за да го пенсионират. А то е родено с това заболяване и живее с него. Как да го има този стаж“, попита Дамян Атанасов от Полски Сеновец. Мъжът разказа, че дъщеря му е на 23 г. и получава малко над 300 лв. пенсия, от които само лекарствата й струват 100 лв. За това едно от исканията на организаторите на протеста е хора с увреждания от детска възраст, освидетелствани веднъж, да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение. Останалите искания са придобилите право на чужда помощ да не я губят в интервалите от комисия до комисия, личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея, да няма спиране на социалния минимум във времето на преосвидетелстване. Настояват също и за подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите, работещи в комисиите на ТЕЛК и обновяване на екипите със специалисти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново