Хиляди търновци и гости от цял свят изпълниха улиците на старата столица на 24 май(СНИМКИ)

Публикувано на ср, 24 май 2023
1398 четения

Хиляди великотърновци и гости на града от цял свят отпразнуваха заедно 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ученици, учители, преподаватели, духовници, просветители и творци преминаха в празнично шествие по главните улици на града, аплодирани от множеството зрители на дефилето, и бяха посрещнати от официалните лица пред сградата на Община В. Търново.
Участниците в шествието тръгнаха от пл. „Велчова завера“, водени от отец Славчо, децата от Неделното училище към храм „Св. Николай“ във В. Търново, Градския духов оркестър и оркестъра на Военния университет в старата столица. В първия блок бяха представителите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“, филиалът на варненския Медицински университет в болярския град и ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“. След тях вървяха детските градини, следвани от училищата и социалните заведения във В. Търново и региона.
„24 май е ден на българския дух. Този дух днес всички го усетихме най-силно тук, в историческата и духовна столица на България, с нашите деца, с бъдещето на В. Търново. Днес отправяме думи на признателност и благодарност първо към учителите.Дълбок поклон пред всичко онова, което правите в сферата на образованието и издигането авторитета на нашия любим град. Вие отваряте вратите на знанията и водите нашите деца по пътя на науката. Вие ги учите да бъдат родолюбиви великотърновци. Скъпи ученици, скъпи деца и млади хора, които днес ни заредихте с много положителни емоции с вашите усмивки и лъчезарни лица, искам да ви благодаря за всички постижения, за наградите, за олимпиадите, които печелите и затова, че правите така В. Търново не само в България, но и по света, да бъде столица както на историята, така и на духовността. А на вас, уважаеми родители, благодаря за това, че учите децата на родолюбие, да подкрепят и обичат българските обичаи. Продължавайте да ги вдъхновявате и да ги учите на българщина. На вас, хора на изкуството, културата, скъпи общественици, благодаря, че творбите ви зареждат нашия дух, нашите сърца с много емоции и ни учат да бъдем обединени в името на едно – да пребъде В. Търново“, каза в словото си Даниел Панов, кмет на В. Търново.
На тържествената церемония беше наградена Даница Христова, която тази година стана носител на общинската награда „24 май“ за постигнати отлични резултати през целия етап на обучение. Абитуриентката от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във В. Търново получи плакет, грамота, икона на Светите братя Кирил и Методий и лентата „Отличник на община Велико Търново“.
„За мен тази награда е доказателство, че когато полагам усилия, постоянство и се трудя, мога да постигна целите си. Тя ми дава стимул и вяра в това, което съм аз самата“, каза Даница, която смята да продължи да се занимава с чужди езици и по-точно с японска филология.
Празничната програма пред сградата на Общината включваше изпълнения на Йоана Филипова от ДГ „Първи юни“, ученици от СУ „Емилиян Станев“ и представителния оркестър на учебното заведение – „Джуниър бенд“. Химна на Светите братя изпълни духовият оркестър при Община В. Търново, с диригент маестро Владимир Бошнаков, а празничен благослов отслужи митрополит Григорий.
Празникът ще продължи и с първата бална вечер във В. Търново, която ще започне в 18 ч. По червения килим ще преминат абитуриентите от Старопрестолна гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“, Гимназията по електроника „Ал. С. Попов“, СУ „Емилиян Станев“, Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, Гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново