Гвардейският ученически отряд с първа публична изява на 2 юни

Публикувано на пт, 29 май 2020
672 четения

Девети Етърски ученически гвардейски отряд към Гимназията по туризъм във В. Търново започна подготовка за първата си публична изява. Тя ще бъде на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, информира учителят Евгени Коев, инициатор за създаването на формацията. Младите гвардейци ще вземат участие в тържествената церемония при новия паметник на Христо Ботев в центъра на старата столица. Твърде вероятно е част от тях да бъдат поставени и като почетна стража пред част от паметниците в града, свързани с почитане паметта на поборници и герои за свободата на България във В. Търново, добави Коев.
“Смятаме, че това ще даде един по-различен облик на отбелязването на годишнината. Униформите на отряда са изработени съобразно изискванията на Националната гвардейска част. Всички момчета и момичета, от отряда с чест и достойнство приемат отговорността да носят това облекло и оръжията, които са автентични и са участвали във воините за национално обединение”, сподели учителят. Младите гвардейци все още не са получили своето знаме, тъй като официалната церемония по връчването му с участието на Националната гвардейска част беше отменена заради обявяването на извънредното положение. По тази причина на първата си изява представителите на ученическия отряд ще бъдат със знамето на гимназията.
Младите гвардейци са възобновили занятията си след временното им прекъсване заради пандемията от коронавируса. Участниците в отряда са 30. Те са предимно от 9-и и 10 клас в ПГТ “Д-р Васил Берон”. Учениците вече са получили поръчаните униформи, които предстои да бъдат доокомплектовани с нужните допълнителни аксесоари. От тази седмица в подготовката на отряда отново са се включили и представители на Националния военен университет “В. Левски” в старата столица. Курсантите, водени от кап. Тодоров, помагат на учениците за строевата подготовка и боравенето с оръжие. Досега гвардейският отряд е преминал близо 5-месечна подготовка, за да може да участва в представителни събития на местно и национално ниво. Отрядът е създаден с подкрепата на фондацията за младежки и ученически гвардейски отряди и оркестри и с помощта на Министерството на отбраната. Ръководители са учителите в гимназията Евгени Коев и Георги Димитров.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново