Градините и яслите готови да отворят врати от 1 юни

Публикувано на пн, 18 май 2020
4893 четения

Детските градини във В. Търново имат готовност да отворят врати от 1 юни. Това е оптимистичната дата за подновяване на работата на детските заведения, смятат от Дирекция „Образование“ в Общината. Оттам уточниха, че e направено основно почистване и дезинфекция на градините, но е необходима около седмица да бъдат заредени складовете с всички необходими хранителни продукти.

Все още не е ясно дали децата ще се върнат обратно в градините само след направени медицински изследвания, каквито се изискват при непосещаване на детското заведение повече от един месец. Очаква се заповед от Министерство на здравеопазването. „Директорите не са съгласни да приемат децата без да са направени нужните изследвания. В сряда отново ще се съберем и ще го коментираме темата. Здравният министър заяви, че не е необходимо да се правят с оглед на това да се избегне струпването на много хора в лабораториите, но директорите горещо настояват такива изследвания да бъдат извършени, тъй като все пак децата са отсъствали два месеца. Затова смятам, че най-оптимално е градините да отворят врати на 1 юни, когато ще бъде отбелязан и Денят на детето“, коментира Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование“.

При направената в началото на май анкета сред родители във В. Търново за нагласите им относно отварянето на детските градини, 1041 души или 40 % от тях са „за“ подновяване на работата им. 931 от родителите или 30 % са категорично „против“, а 654 или 25 на сто се колебаят. Оттогава желаещите да бъдат отворени градините се увеличават, така например в ДГ „Ивайло“ повечето родители са заявили, че ще пуснат децата си, уточняват от Общината.

Подобна е ситуацията и с детските ясли в общината. „Личното ми мнение е, че можем да се справим, защото детските ясли са почистени и боядисани, т. е. направено е всичко необходимо за подобряване на битовата среда. Преди да затворим направихме дезинфекция, така че чакаме решението на здравния министър, за да го изпълним“, коментира Росица Димитрова, директор на Дирекция „Здравеопазване и социални дейности“.

На този етап от общината планират детските заведения да бъдат отворени за всички деца, а не само за част от малчуганите. Осигурени са достатъчно предпазни маски и ръкавици за персонала. Ще продължи и сутрешният филтър с преглед и измерване на телесната температура.

Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново