Готова е фасадата на църковния храм “Св. Евтимий, патриарх Търновски”

Публикувано на пт, 20 ян. 2023
395 четения

Фасадата на университетския храм “Св. Евтимий, патриарх Търновски”, изграден на територията на ректората на Великотърновския университет, е завършена, съобщиха от висшето учебно заведение “Св. св. Кирил и Методий” в старата столица. Това е първият храм, чийто небесен покровител е търновският светец, духовник, книжовник, водач на българския народ и негов застъпник пред Бога. Той е и основател на Търновската исихастка книжовна школа, която обновява културата на православния славяноезичен свят.
Първата копка на храма е направена на 20 януари 2003 г. с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква по повод 610 години от кончината на св. Патриарх Евтимий Търновски. Довършителните дейности продължават, като предстои вътрешността на сградата да бъде изписана от студенти и преподаватели от Православния богословски факултет на ВТУ, посочват от вуза.
Днес, 20 януари, висшето учебно заведение ще почете Деня на св. Евтимий, патриарх Търновски (1375-1394) с отслужване на света литургия в университетския храм от Великотърновския митрополит Григорий и отец Марин Маджаров. В 11 ч. пред паметника на св. Евтимий ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност от академичната общност на ВТУ, съобщиха от търновската алма матер.
Николай ВЕНКОВ
сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново